Zabrinutost

Direktor nevladine organizacije „Balkanska grupa za politiku“ Naim Rashiti izjavio je za Radio Slobodnu Evropu da očekuje da na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, 27. februara u Briselu, bude oblikovan proces koji će dovesti do sporazuma zasnovanog na prijedlogu Evropske unije.

Za Rashitija je problem, kako kaže, oklevanje međunarodnog faktora i nepovjerenje da se strane kreću ka sporazumu, koji je prema njegovim riječima, blizu, ali bi međunarodna zajednica morala da sinhronizuje svoje akcije.

"Za mene, to izaziva najveću zabrinutost, jer međunarodni faktor još uvijek drži distancu, jer kaže - evo plana, prihvatite ga, konsultovaćemo se, finalizirati", kaže Rashiti.

On je rekao i da je sadržaj evropskog prijedloga prilično važan, jer je "jasno definisao karakter međunarodnog sporazuma, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN".

Rashiti je dodao da ne vjeruje da će Kurti započeti formiranje Zajednice srpskih opština, bez potpisivanja sporazuma na osnovu prijedloga EU.

Izvor: Kosovo Online/RSE