Politički analitičar

Politički analitičar Shqiprim Pula rekao je da bez obzira na to kakav će biti prijedlog konačnog sporazuma Kosova i Srbije, do eksplicitnog priznanja Kosova od strane Srbije neće doći, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, ono što će biti predloženo je priznanje u sporednoj varijanti, de fakto, u varijanti gdje će strane podići diplomatsko predstavništvo na nivou ambasada.

Ono o čemu bi trebalo da se razgovara, ističe, jeste da li dokument od 19. aprila 2013. predstavlja međunarodni ugovor.

Pula je rekao da se, ako se taj dokument analizira, vidi da postoje značajni pravni nedostaci, koji bi trebalo da budu sadržani u međunarodnom ugovoru.

"Taj dokument ima značajne pravne nedostatke da bude međunarodni ugovor, ali ovdje su nam ga prodali kao međunarodni ugovor i govorili su da su stvorili međunarodno-pravne obaveze Kosova“, naveo je Pula.

On je naveo da je premijeru Albinu Kurtiju u procesu dijaloga potrebna i pomoć opozicije.

"Nije dovoljno da opozicija kaže Kurtiju da ne prekida odnose sa međunarodnom zajedncom. Odnosi sa našim saveznicima, konkretno sa Amerikom, su počeli i betonirani su još od vremena Nollija, a svi ostali su dodali ciglu da danas imamo zid", naglasio je Pula.

Smatra su sukobi između vlasti i opozicije u Skupštini Kosova oko procesa dijaloga nepotrebni i da ne bi trebalo da bude opozicije za teme koje su od vitalnog značaja za Kosovo.

On je rekao da u posljednje vrijeme postoji nova dinamika u procesu dijaloga.

"Diplomatski saobraćaj koji se dešava posljednjih mjeseci, ubrzao je korake i izazvao spremnost Kosova da se dogovori o evropskom planu, koji je objavljen u komadima", rekao je Pula i dodao da taj prijedlog treba da bude objavljen u cjelini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore