80 odsto nezaposleno

Njemačka kompanija "Komsens", koja već tri godine nudi ugovore o radu mladima sa Kosova, tokom predstavljanja u Prištini istakla je da je 80 odsto ljudi koji traže posao nezaposleno i da nikada nisu imali prilike da se zaposle, piše Koha.

Predstavnici kompanije kažu da postoji veliko interesovanje za posao u zdravstvu, jer je potražnja u Njemačkoj za tom profesijom velika.

"Veoma je veliko interesovanje medicinskih sestara koje već imamo na spisku. Uglavnom 80 odsto njih je nezaposleno i nikada nisu imale priliku da se zaposle u svoojoj struci“, rekla je predsjednica te kompanije Albulena Shala Çela.

Predsjednik Komore ljekara Kosova Pljeurat Sejdiu naveo je da perspektiva rada i života u inostranstvu privlači mlade ljude.

Prema njegovim riječima, ako se tako nastavi, Kosovo će se za četiri godine suočiti sa nedostatkom medicinskog osoblja.

"To je zaista odraz opšteg stanja u zdravstvu, jer je nemogućnost zapošljavanja veoma izražena, a posljedica toga je loš rad zdravstva. Uslovi rada nisu dobri, plate su niske, pa ono što najviše privlači ljekare i medicinare u inostranstvo je perspektiva koja iim se tamo pruža“, rekao je Sejdiu.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, tokom 2022. godine sa Kosova je otišlo 42.000 ljudi, a kao glavni razlog navodi se posao.