(Ne)informisanost

Kosovski institut za demokratiju (KDI) saopštio je da česte posjete specijalnih emisara iz SAD i Evropske unije svjedoče o pojačanoj dinamici u dijalogu Kosova i Srbije, i ocjenio da je pregovarački proces u veoma delikatnoj fazi, ali da su građani Kosova neinformisani o sadržaju tih sastanaka i eventulanim dogovorima učesnika procesa, prenosi Ekonomia online.

„Razgovori o sadržaju francusko-njemačkog, odnosno evropskog prijedloga i implementacija Sporazuma o dijalogu o pridruživanju glavne su teme u medijskim debatama, ali nedostaje strukturisana politička i društvena debata i izražena je netransparentnost stavova Vlade u odnosu na ove prijedloge“, ocjenjuje Inistutut.

Zaključuje se da, tako zatvoren, taj proces sve više stvara prostor za dezinformacije, neizvesnost i pad povjerenja javnosti u vladu, a da jedini izvor informacija ostaju "selektivne informacije i ograničene izjave međunarodnih emisara", dok vlada izbjegava da se obrati javnosti.

Institut poručuje da primijer Kosova Albin Kurti, koji ima mandat za pregovore sa Srbijom, mora da obavještava javnost o svjim stavovima i da podnosi izvještaje o pregovorima Skupštini Kosova.

"Budući da je završetak dijaloga Kosova i Srbije stvar nacionalnog interesa, naša očekivanja su da će i opozicioni politički subjekti biti odgovorni i ozbiljni u nastojanjima da vladu pozovu na odgovornost i da ponude svoje kapacitete u oblikovanju stavova kosovske strane. U tom pravcu, opozicija, kroz parlamentarne ustavne prakse i instrumente, treba da pozove premijera da na vanrednoj sjednici Skupštine izvesti o dešavanjima u procesu dijaloga", ističe se u saopštenju Kosovskog instituta za demokratiju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online