Otpriznavanje - gubljenje vremena

Specijalni savjetnik u State departmentu Derek Chollet rekao je da je za Sjedinjene Američke Države važno da Zajednica srpskih opština bude formirana i da smatra da je to u skladu sa Ustavom Kosova, kao i da postoji velika razlika između Republike Srpske i buduće ZSO.

"Moram da budem jasan, to nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku“, kazao je Chollet u intervjuu za N1.

Chollet nije želeo da govori o pojedinostima koje se odnose na nadležnosti ZSO, rekavši da se ti detalji moraju definisati kroz dijalog.

Upitan o medijskim nagađanjima u vezi sa francusko-nemačkim predlogom, za koji predsednik Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Chollet je rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

"SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja“, rekao je on i dodao da je evropski prijedlog, koji je ocjenio kao "fleksibilan", osnov za pregovore.

Govoreći o mogućem članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, a na pitanje kako to ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, Chollet je rekao da će biti teško, ali će SAD nastaviti da se zalažu za to.

"Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije", naglasio je Chollet.

Chollet je rekao i da su SAD zabrinute zbog uticaja Rusije na Balkanu.