Ne pamti se lošija sezona na Brezovici unazad nekoliko decenija, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ugostitelji, privrednici, te lokalni poljoprivredni proizvođači.

Objašnjavaju da je zbog nedovoljne količine snega sezona gotovo propala, te da su pretrpeli velike finansijske gubitke.

Sa njima se slažu i turisti koji redovno posećuju ovaj ski centar na Šar planini, ali dodaju da Brezovica ima svoje čari i bez snega.

Brezovica se nalazi u istoimenom mestu na teritoriji opštine Štrpce, na oko 80 kilometara od Prištine. Jedan je od najvećih centara zimskog turizma na Kosovu i poznata je po skijaškom centru.

Međutim, ove godine sezona skijanja još uvijek nije počela jer nema dovoljno snega.


Ni manje snijega, ni manje turista: Slaviša Janićević

Slaviša Janićević, koji četrdeset godina radi u Ski centru Brezovica, ne pamti ovakvu situaciju u januaru. Ne sjeća se, kako kaže, ni manjeg broja turista, što opet povezuje sa nedostatkom snega.

"Sjećam se da je snega svojevremeno bilo i do tri metra, a trenutno ga ima 15 do 20 cm. Zato nije dozvoljeno skijanje", pojašnjava on.

Ski centar Brezovica raspolaže sa devet žičara za isto toliko skijaških staza, od kojih je najduža 3.500 metara.

Ipak, u trenutnim uslovima, Brezovicom može samo da se šeta.

'Prelijepo je, ali bez snijega'


Remzi Gaši (Gashi) iz Prizrena je tokom vikenda boravio na Brezovici, iako je znao da neće moći da skija kao prethodnih godina.

"Manje je snijega, ali meni je ovde lijepo i ovako. Očigledno se i mi moramo suočiti sa klimatskim promjenama", navodi Gashi i dodaje da uživa i u šetnji planinom.


Brezovica je jedan od najvećih centara zimskog turizma na Kosovu

Osim Gašija, na Brezovici je 14. i 15. januara boravilo još oko 1.000 ljubitelja belih sportova, a među njima i Elja (Ela) iz Dursa, primorskog grada na sjeveru Albanije.

Nadala se snijegu, ali dodaje da je Brezovica lijepa i bez njega.

"Doći ćemo opet kada bude više snega", kaže ona.

Slično o Brezovici govori i Mark iz Sjedinjenih Američkih Država, koji na Kosovu ima prijatelje i redovno ih posjećuje.

"Ovdje sam prvi put i zaista je prelepo. Istina, nema dovoljno snijega, ali ova ljepota može to da nadoknadi", navodi on.


Brezovica lijepa i bez snijega: Mark iz SAD

Da li je zimska sezona izgubljena?


Iz uprave Ski centra Brezovica podvlače da su sve pripreme za početak zimske sezone završene na vrijeme, krajem novembra.

Dodaju da je zbog neuobičajno toplog vremena za ovo doba godine, sezona "poremećena", no, nadaju se da nije izgubljena.

"Da imamo topove za snijeg sve bi bilo drugačije. Izradili smo novi biznis plan, ali vidjećemo kako će biti", kaže za RSE Ljubiša Stojanović, upravnik Ski centra Brezovica.

Sa multietničkim sastavom opštine Štrpce, podudara se i multietnički sastav zaposlenih na Brezovici, gdje zajedno rade Srbi i Albanci.


Ski centar Brezovica raspolaže sa devet žičara za isto toliko skijaških staza, od kojih je najduža 3.500 metara

Svi se slažu da ne pamte ovako lošu sezonu.

"Ova sezona je slabija i do 70 odsto što se prihoda u ugostiteljstvu tiče. Ovako nikada do sada nije bilo", priča za RSE Ljulji Žubi (Luli Zhubi), koji kao ugostitelj na Brezovici radi posljednjih 30 godina.

Gubici privrednika


Dane ima firmu koja se bavi iznajmljivanjem motornih sanki. Zapošljava oko dvadesetak radnika, ali zbog loše sezone polovinu nije u mogućnosti da angažuje ove godine.

"Nemamo novca da isplatimo ni osnovne troškove. Idealno bi bilo da ovde sada padne najmanje metar snijega i da se vrate turisti, što je nemoguće", kaže on.


Malo interesovanje za skijašku opremu, Brezovica, januar 2023.

Slično priča i Bljerim Isljami (Blerim Islami), koji se bavi iznajmljivanjem skijaške opreme.

"Malo je gostiju, zato je izuzetno malo zainteresovanih za opremu koju ja nudim. Ne pamti se ovako mali snijeg ovde na oko 1.700 metara nadmorske visine", poručuje Isljami.

I Srećko Stanišić turistima 20-ak godina iznajmljuje opremu za skijanje. Iskreno se nada snijegu i ne gubi nadu da će i ove godine doći gosti iz zemalja regiona. Izdvaja turiste iz primorskog dijela Albanije koji su, kako kaže, "izuzetno dobri potrošači".

"Oni za ljetnju sezonu zarade novac i čuvaju ga za zimu. Vrtimo se tako u krug… Svi se slažemo i radimo da bi smo opstali", kaže Stanišić.

Ugroženi i poljoprivrednici, stočari…


Mještani sela sa teritorije opštine Štrpce, koja se nalazi u blizini Brezovice, uglavnom se bave proizvodnjom voća, povrća ili mlečnih proizvoda, koje potom prodaju turistima.

"Godinama smo prodavali na daleko poznati šarski sir, mlijeko, maline, razne sokove. Ove godine to je svedeno na minimum. To je za nas veliki gubitak", kaže za RSE Sara Ivić.

Sagovornik s početka teksta, Slaviša Janićević, dodaje da je nekada imao oko 200 ovaca, 20-ak grla krupne stoke, svinje, koze.

"Prodavao sam sir, meso, naročito u toku zimske sezone. Sada su takva vremena da više nemam ni grlo stoke", poručuje Janićević, inače radnik Ski centra Brezovica.


Iz uprave Ski centra Brezovica kažu da su sve pripreme za početak zimske sezone završene na vrijeme, krajem novembra