Posljedice

Stručnjaci iz oblasti ekonomije na Kosovu kažu da bi se sporazumom o normalizaciji odnosa sa Srbijom izbegle krize slične onima krajem prošle godine, koje su, kako navode, ostavile negativne posljedice u različitim ekonomskim aspektima, posebno u promociji stranih investicija, piše Glas Amerike na albanskom.

„Izazov je ponavljanje mogućih kriza u pogledu bezbednosti kakve smo videli krajem 2022. godine, jer one utiču na opštu situaciju, ali i na imidž Kosova i promociju ili ometanje stranih investicija“, rekao je predsjednik Američke privredne komore Arian Zeka.

Zeka je dodao da bi se zaključivanje konačnog sporazuma sa Srbijom, a kako je naveo, samim tim i otklanjanje unutrašnjih kriza, odrazilo na stabilnost potencijalnih stranih investitora na Kosovu.

„Neriješeno pitanje utiče na našu sposobnost da ubedimo ozbiljne investitore da dođu i ulažu na Kosovo. Investitori, posebno velike svjetske kompanije, prilikom svojih analiza uzimaju u obzir političke faktore i otvorena pitanja spoljne politike Kosova, u ovom slučaju nas to sprečava da ubedimo ozbiljne investitore da dođu“, naglasio je Zeka.

Podsticanje stranih investicija na Kosovu smatra se jednim od ekonomskih izazova za 2023. godinu, pored problema sa visokom stopom inflacije.

Zeka navodi da se u ovoj godini očekuje nastavak ekonomske krize.

„Možemo očekivati nastavak visoke stope inflacije tokom 2023. godine, posebno u prva tri kvartala godine, zatim možda početak stabilizacije cena od kraja ove godine i možda potpuno prilagođavanje početkom 2024. godine. Ovo bi mogao biti jedan od najvećih izazova za Kosovo“, kazao je Zeka.

Prema njegovim riječima, posljedice ovakvog stanja odraziće se na različite aspekte kosovske privrede.

Predsjednik Privredne komore Skender Krasniqi rekao je da bi Vlada Kosova trebalo da usmeri svoju politiku na povećanje lokalne proizvodnje, kao i na smanjenje stope inflacije.

„Nadamo se da će Vlada, pošto ima bolji budžet nego prethodnih godina, više ulagati u lokalnu proizvodnju kako bi imali dvocifreni rast, svaki jednocifreni rast ostavlja na nuli ekonomski razvoj, jednocifreni rast nije dovoljan, jer imamo izuzetno visoku nezaposlenost“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/VOA