Uticaj i na ekonomiju

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka rekao je za Glas Amerike da se pitanje upotrebe srpskog dinara pretvorilo u sukob između kosovskih vlasti i zapadne diplomatije i da bi gubitak te podrške imao ogroman uticaj na ekonomiju.

“Ako bi dva najvažnija partnera Kosova, SAD i EU povukli svoju podršku, to bi imalo ogroman uticaj na međunarodnu percepciju Kosova”, ocjenio je Zeka.

On je rekao da bi se uskraćivanje podrške Zapada prije svega ogledalo u percepciji u percepciji stranih investitora, prije svega iz SAD.

“Kosovo ne uživa dobru reputaciju među globalnom poslovnom zajednicom. Ovo je vjerovatno jedan od glavnih razloga zašto ne uspjevamo da privučemo moćne globalne korporacije da investiraju na Kosovu. Naravno, šteta po odnosima između Kosova i SAD imala bi najveći uticaj na percepciju. Čak smo i mi, Američka privredna komora, prije nekoliko dana rekli da takav negativan uticaj dolazi i od sankcija koje je Evropska unija već uvela Kosovu. Dakle, pored monetarnog uticaja, gubitka mogućnosti da se koristi pomoć Evropske unije, najveći negativan uticaj bio bi upravo na reputaciju Kosova”, kazao je Zeka.

On je naveo da razume nastojanja CBK da kontroliše finansijsku stalbilnost, ali da CBK netačno trvrdi da se na ovaj način druge valute isklјučuju iz upotrebe.

“Smatramo da se u transakcijama mogu koristiti i druge valute, u ovom slučaju srpski dinar, sve dok se strane u toj transakciji međusobno dogovore o korišćenju te valute”, rekao je Zeka i dodao da su CBK predložili tri alternative.

“Dali smo tri alternative, pri čemu je treća alternativa najizvodlјivija, odnosno najizvodlјivija, a odnosi se na omogućavanje cirkulacije novca sa bankovnih računa određene banke u Srbiji do banke, izabrane komercijalne kancelarije na Kosovu, koje bi potom omogućile raspodelu finansijskih ili novčanih sredstava, u ovom slučaju u dinarima, primaocu ili korisniku u Republici Kosovo”, naveo je Zeka.

Zeka je naveo da Komora nije komentarisala pitanje tranzicije upotrebe dinara zato što smatra da je riječ o pogrešnom tumačenju zakonskih odredbi ko je su, kako je naveo, omogućile netačan sadržaj predmetnog propisa.

“Željeli bismo još jednom da ponovimo naš poziv Centralnoj banci Kosova i drugim izvršnim i zakonodavnim institucijama zemlјe da koordiniraju ovo pitanje, da o tome dalјe razgovaraju sa međunarodnim partnerima, tako da svaki kratkoročni negativan uticaj koji utiče na zajednicu koja je određena u Kosovo treba eliminisati i posljedice ove odluke, bilo kratkoročne ili ne, ne bi trebalo da štete ili opterećuju živote pripadnika ove etničke grupe”, istakao je Zeka.

Komentarišući izjave visokih američkih zvaničnika, uključujući i pomoćnika državnog sekretara Jamesa O'Briena koji su zatražili odustajanje od ukidanja dinara jer je ta odluka dovela u pitanje partnerske odnose sa SAD, Zeka je rekao da se nada da je riječ o američkom upozorenju i da će Vlada Kosova razumijeti težinu uticaja koji njena odluka o zabrani dinara na Kosovu može imati u odnosima sa SAD kao ključnoj zemlji koja je, kako je rekao, Kosovu donela oslobađanje i nezavisnost.

“Ne vjerujem da su institucije u zemlјi to zaboravile, ali ipak neka vrsta revnosti da se dokaže da smo suverena država zaista može dovesti do ishitrenih i pogrešnih odluka u isto vrijeme”, ocjenio je Zeka.

Upitan o zabrani uvoza iz Srbije i apelima ove Komore da se takva odluka suspenduje Zeka je rekao je jula prošle godine imao sastanak sa premijerom Kurtijem, ambasadorom SAD na Kosovu Jeffom Hovenierom i predstavnicima nekoliko kompanija koje posluju na Kosovu gdje je tražio ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije, ali da je Kurti odgovorio da nema govora o izmjeni te odluke.

“Dakle, ovo je najveći paradoks i ironija u ovoj situaciji jer ne postoji odluka pojedinih institucija na Kosovu koja zabranjuje uvoz robe, ali postoji mjera koja je povezana ili opravdana bezbjednosnim aspektima. Međutim, riječ je o mjeri koja je već prošla sedam do osam mjeseci i još je na snazi. Tokom proteklih dana i nedjelјa nije bilo drugih informacija”, kazao je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Glas Amerike