Mišljenje analitičara

Savjetnik američkog State departmenta Derek Chollet danas boravi na Kosovu. Očekuje se da će se sastati sa zvaničnicima vlade i političkim liderima sa kojima će, prema zvaničnim najavama, razgovarati i o dijalogu Kosova i Srbije. Poznavaoci procesa dijaloga kažu da će Chollet tokom posjete Prištini nastojati da ubrza proces dijaloga i postigne osnovni dogovor, prema francusko-njemačkom planu.

Kako je prije nekoliko dana najavljeno, na Kosovu je danas savjetnik američkog State departmenta Derek Chollet. Očekuje se da će se visoki američki zvaničnik sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima. Chollet će sa kosovskim zvaničnicima razgovarati i o dijalogu uz posredovanje EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na međusobno priznanje, prenosi RTK saopštenje State departmenta.

Komentarišući Cholletov dolazak, univerzitetski profesor Arben Fetoshi kaže za Radio Kosovo da posjeta ima poseban značaj i da je vezana za napore da se završi dijalog Kosova i Srbije.

„Uvjeren sam da će Chollet preneti američku poruku o prioritetnom aspektu bezbjednosti u našem regionu, s obzirom na nedavna dešavanja. S druge strane, to će podstaći planove da se što prije vrate dijalogu, kako bi se, na osnovu ovog plana, uložili napori da se što prije postigne konačni dogovor, koji bi normalizovao odnose i dao mogućnost konsolidacije mira na Zapadnom Balkanu“, rekao je Fetoshi.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi vjeruje da će ova poseta ubrzati tok dijaloga ka konačnom dogovoru.

Politički analitičar Artan Muhaxheri kaže da bi tema razgovora mogla da bude i pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Američki zahtjevi su jasni. Jedno od njih je i pitanje Asocijacije, gdje se traži plodonosnija posvećenost Kosova, za ideju asocijacije, izradu statuta za nju i početak konkretnih koraka ka njenoj realizaciji“, rekao je Muhaxheri.

Poslije Kosova, savjetnik Derek Chollet putuje u Srbiju 12. januara. Normalizacija odnosa Kosova i Srbije biće jedna od ključnih tema tokom sastanaka u Beogradu.