Štiti od raka grlića materice

Deset djevojčica na Kosovu dobrovoljno je vakcinisano protiv papiloma virusa (HPV), koja ih štiti od raka grlića materice, kaže Imunolog Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Fetije Fetaj, prenosi Reporteri.

"Primjena vakcine je sprovedena nakon što je 300 doza ove vakcine stiglo na Kosovo u oktobru prošle godine", rekli su predstavnici zdravstvenih institucija.

Direktor Klinike za ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Zef Ndrejaj kaže da su tokom 2022. godine u ovoj klinici 72 žene liječene od raka grlića materice.

Ndrejaj kaže da je posljednjih godina povećan broj oboljelih od ove bolesti i dodaje da je zbog toga vakcinacija neophodna.

Prema njegovim riječima, prve doze vakcina koje su stigle na Kosovo prvo bi trebalo da dobiju djevojčice čiji su članovi porodice oboljeli od raka grlića materice.

“S obzirom da je stiglo samo 300 doza, slučajevi moraju biti odabrani, jer je nasljeđe jedan od faktora. Treba pronaći one djevojčice kojima je neko od članova porodice bolestan ili su imale smrtni slučaj nekog od članova porodice", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri