Potvrđeno!

U pucnjavi koja se danas dogodila u osnovnoj školi u gradu Vanta kod Helsinkija, u kojoj je jedan učenik nastradao, a dvoje ranjeno, među povređenima je i devojčica albanskog porijekla sa Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Kako su naveli u saopštenju na Facebooku, Ministarstvo je preko Ambasade Kosova u Stokholmu uspjelo da potvrdi od članova porodice da je među ranjenima i jedna albanska djevojčica sa Kosova.

Dodaje se da je kosovska ambasada u Finkosj u kontaku sa porodicom povređene djevojčice.

"Ambasada Kosova u Stokholmu je u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima i porodicom povređene djevojčice i ponudila je pomoć, u skladu sa uputstvima dobijenim od Ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo će obavjestiti javnost čim dobije nove informacije vezane za ovaj tragični događaj", navodi se u saopštenju.

Jedno dijete je ubijeno, a dvoje je teško ranjeno u pucnjavi u osnovnoj školi u gradu Vanta kod Helsinkija.

Osumnjičeni za napad je uhapšen i saslušan, a iz policije navode da su i žrtve i osumnjičeni maloljetnici stari 12 godina. Osumnjičeni je priznao zločin, a motiv se i dalje istražuje, saopštila je policija.
 
U Vanti živi oko 250.000 stanovnika i dio je šireg područja Helsinkija. Finski javni servis Ile navodi da u školi radi oko 90 ljudi, a da nastavu pohađa oko 800 učenika.

Đaci u Finskoj zbog Uskrsa nisu išli u školu u petak i ponedjeljak i danas je bio prvi radni dan nakon praznika.

Policija je na konferenciji za medije saopštila da je ubijeni učenik umro na licu mjesta.
 
Izvor: Kosovo Online