Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao da su glavni spoljnopolitički instrumenti za Kosovo diplomatija, ekonomija i odbrana i dodao da je Srbija možda napredovala u mnogim oblastima, ali se, prema njegovim riječima, ne temelji na zapadnjačkoj civilizaciji, prenosi Lajmi.

Kurti je na Šestoj konferenciji ambasadora održanoj u Prištini, rekao da je Srbija možda dobila mnogo tehnologije, robe, industrije i oružja, ali nema "temelj zapadne civilizacije" uključujući demokratiju i ljudske slobode.

"Geopolitički, naš veliki protivnik obećava sve zapadnjacima, ali stoji uz Ruse i igra se dvoličnošću Kine. Srbija ne može lako da izda Rusiju bez radikalne transformacije. Zato što sebe vidi kao projekat slovenskih osvajanja tokom vijekova. Ove dvije stvari moramo pažljivo i strpljivo reći zapadnjacima koje poznajemo i srećemo. Dovoljno je da se pokaže da su njihovi ekstremisti dalje od Kosova, i oni će shvatiti da lijevi centar i desni centar imaju mnogo, mnogo razloga da štite Kosovo i da nikada ne izraze simpatije prema Srbiji. Moramo im predstaviti argumente protiv njihovih ekstremista. Nekadašnja Jugoslavija kao platforma za Veliku Srbiju, bivšeg lidera nesvrstanih zemalja, u potpunosti je izgrađena na nasilju nad Albancima", naglasio je Kurti.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline