Izgubio je i kontrolu

Kosovski filozof i politički analitičar Shkelzen Maliqi ocjenio je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi „u klopci“ i dodao da nije jasno kako će se on iz te klopke izvući.

„Vučić je (u posljednjih nekoliko dana) pokazao lepezu histeričnih političkih raspoloženja, koja odaju čovjeka koji se više ne snalazi u ulozi političkog balansera, iako je vjerovao da se odlično snalazi“, rekao je Maliqi u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

On je ocjenio da je Vučić već duže vremena „umislio“ da se i danas, u uslovima izbijanja novog „hladnog rata“, može oponašati politika koju je nekada, upravo iz Beograda, vodio Josip Broz Tito kao „vođa nesvrstanog svijeta“, vešto balansirajući između interesa Zapada i SSSR-a.

„Pošto Vučič često boravi u Titovim vilama na Dedinju, vjerovatno misli da baštini i politiku nesvrstanosti, odnosno Srbiju vidi kao nautralnu državu. Problem je što on tu ulogu igra sa kapacitetima sentimetalnog provincijalnog glumca“, kazao je Maliqi.

Prema njegovim riječima, do sada je Vučićevo „glumatanje“ bilo opisivano kao „sedenje na dvije stolice“.

„Mislim da bi ispravnije bilo reći – sedenje na rotirajućoj stolici, na kojoj se Vučić sada sve brže okreće, menjajući prozapadnu za prorusku masku a i obratno. Ne čudi što ga je uhvatila vrtoglavica: izgubio je i kontrolu šta i kako treba da govori. Otuda vulgarne reakcije, neprimerane za normalnog i odgovornog političara“, rekao je Maliqi.

On je ocjenio da se, što je bliži momenat razriješenja krize, i premijer Albin Kurti i Vučić ponašaju „sve neurotičnije“.

„Predsjednik Srbije, uprkos retoričkom zalaganju za sporazumno rješenje Kosova, pokazuje nespremnost da staloženo radi na normalizaciji odnosa sa Kosovom, baš kao da se boji rješenja. Sa druge strane, premijer Kosova je tvrdoglavo opsednut preduzimanjem simboličkih akcija dokazivanja Kosova kao suverene države, nestrpljiv da sačeka veliki sporazum, zbog čega su mu EU i SAD tražili još malo vremena za pregovore“, kazao je Maliqi.

Prema njegovim riječima, dijalog nema alternativu, iako su vređanja obostrana.

„Ali papire za sporazum pripremaju strane diplomate i posrednici. Priština i Beograd mogu ponešto dopuniti, ali će na kraju sve potpisati i rukovati se. Ne moraju se izvinjavati i voljeti“, ocjenio je Maliqi.