Situacija nikad ozbiljnija

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj kaže da situacija na Kosovu nikada nije bila ozbiljnija, ali da premijer Albin Kurti nema strategiju, prenosi Gazeta Blic.

"Srbija ima tradicionalno fašističku politiku prema Kosovu, uvek je bila njena politika da se govori o teritorijama, a ne o narodima na Balkanu. Situacija nikada nije bila tako ozbiljna, ali mislim da je mimo glavne odgovornosti koju Beograd ima premijer Kurti pogrešio pristup ne konsultujući američke partnere o registarskim tablicama, ugrozio je bezbjednost Kosova“, kaže Hoxhaj.

Hoxhaj podsjeća da od 5. novembra policijske stanice na sjeveru su bez policajaca, opštine bez gradonačelnika i odbornika, carina bez carinika, dolazi do masovnog povlačenja onih koji su integrisani u institucije Kosova.

Prema riječima bivšeg ministra inostranih poslova, Kurti nema strategiju za rješenje, uglavnom zato što ne vjeruje u dijalog.

"Nezavisnost za male države ide zajedno sa partnerstvom, to se odnosi na Kosovo, Albaniju i svaku zemlju na Balkanu. Kurti je pokušao da izbjegne novu fazu kosovsko-srpskog dijaloga nakon predstavljanja francusko-njemačkog plana, pokušavajući da izneveri ovo ubrzanje dijaloga, ne vjeruje u dijalog. Odbacio je dio Kosova na sjeveru zemlje, gdje mi nemamo kontrolu na toj teritoriji”, rekao je Hoxhaj.

Izvor: GazetaBlic/Kosovoonline