Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je potpisivanje aplikacije za članstvo u EU istorijski trenutak za Kosovo i prvi korak ka evroatlanskim integracijama, prenosi Klan Kosova.

„Danas činimo prvi korak ka članstvu u EU. Danas ćemo potpisanu aplikaciju za članstvo predati Češkoj koja predsjedava Evropskom unijom. To je istorijski trenutak kojim želimo da otvorimo novo poglavlje”, naglasio je Kurti.

Dodao je da će napredak Kosova zavisiti od posvećenosti reformama za unapređenje demokratije, vladavine prava i ekonomskog razvoja.

“Brzina kojom ćemo se kretati zavisi od nas“, dodao je Kurti.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je nakon potpisivanja aplikacije za članstvo u EU rekao da je danas veoma važan dan za Kosovo.

„Danas je zaista važan dan, jer smo se sa velikim ponosom i posvećenošću okupili da u ime Kosova potpišemo aplikaciju za podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je on.

On je dodao da je to samo prvi korak na putu članstva Kosova u EU.

„Ovo je prvi zvanični korak na putu članstva Kosova u Evropsku uniju, put koji je zaista bio dug i nimalo lak. Ovo putovanje ide preko Evropske komisije, od koje očekujemo da preporuči Evropskoj uniji da Kosovu da status koji zaslužuje. Međutim, skupština pripada vladama zemalja članica Evropske unije, koje takođe pozivamo da djeluju jednoglasno i da daju saglasnost”, rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova