Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu izjavila je na vanrednoj konferenciji za novinare da su uzorci pokojnog aktiviste pokreta Samoopredjeljenje Astrita Deharija nestali iz Toksikološke laboratorije pri Institutu za sudsku medicinu i ocjenila da se radi o teškom krivičnom djelu, piše Reporteri.

Dehari je optužen je za terorizam i nezakonito posjedovanje oružja. Preminuo je 5. novembra 2016. godine u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a izvještaj ekspertize Švicarskog instituta za sudsku medicinu u Lozani pokazao je da nije riječ o samoubistvu, kako su tada tvrdile vlasti.

"Sinoć u kasnim satima obavještena sam da su uzorci Astrita Deharija nestali iz Toksikološke laboratorije Instituta za sudsku medicinu.Ovo je ozbiljno krivično djelo. Obavjestila sam glavnog državnog tužioca i direktora policije", rekla je ona.

Haxhiu je naglasila da će odgovorne osobe biti privedene pravdi, kao i da sumnja u rad Instituta za sudsku medicinu.

"Protokol zemlje prilikom čuvanja uzoraka je veoma strog i ako se poštuje jasno se razumije ko je odgovoran za ovaj zločin. Ja vam ovdje i javno kažem da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni", rekla je Haxhiu.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline