Izvještaju Instituta GAP

Institut GAP je u svojoj analizi budžeta za 2023. godinu naveo da je vlada na čelu sa Samoopredjeljenjem (VV) favorizovala opštine u kojima su gradonačelnici iz ove stranke, dok opštine koje predvodi AAK imaju samo jedan odsto novih kapitalnih investicija, prenosi Ekonomija onlajn.

"Od 51,2 miliona eura novih kapitalnih investicija na centralnom nivou ove godine, 22 miliona eura je opredjeljeno za konkretne projekte u opštinama. Od te sume 52 odsto (12 miliona eura) biće usmereno opštinama koje predvodi Samoopredjeljenje. Međutim, u opštinama koje predvode Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova  može se uočiti uravnoteženija podjela budžeta u odnosu na veličinu opština i stanovništva, za razliku od opština koje predvodi AAK, a koji če imati samo jedan odsto novih kapitalnih investicija sa centralnog nivoa, uprkos činjenici da pokrivaju osam odsto teritorije Kosova i predstavljaju osam odsto stanovništva“, poručuju iz GAP.

U svojoj analizi, GAP je utvrdio da su 3,2 milijarde eura rashodi, što je povećanje od 464 miliona eura u odnosu na 2022. godinu.

Za plate i zarade u 2023. godini izdvojeno je još 75 miliona eura, od čega 65,1 milion eura kao nepredviđeni iznos za pokrivanje troškova novog zakona o platama.

GAP je utvrdio da je otvoreno 1.435 novih radnih mjesta u javnom sektoru, od čega 300 dodatnih radnih mjesta u POliciji Kosova, 108 u Skupštini Kosova, 86 u opštini Priština, 44 u opštini Prizren itd.

Za rješavanje potencijalne energetske krize izdvojeno je 75 miliona eura.

"Uprkos činjenici da se očekuje povećanje budžeta za zdravstvo i obrazovanje 2023. godine, on je i dalje ispod prosjeka EU za potrošnju u ovim oblastima kao procenat BDP-a“, navodi se između ostalog u izvještaju GAP-a.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online