EU da ispuni obećanje

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu i albanski lobista Lukas Mandl izjavio je da liberalizacija viza nije povezana sa tenzijama na sjeveru Kosova, prenosi Telegrafi.

"Mogu samo da preporučim vladama država članica da ne povezuju liberalizaciju viza sa tenzijama na sjeveru Kosova. Ove tenzije stvaraju i organizuju organizovane kriminalne grupe koje kontroliše Beograd", rekao je Mandl za Telegrafi komentarišući to što je na današnjem sastanku ambasadora zemalja članica EU skinut sa dnevnog reda predlog za liberalizaciju viza za Kosovo, koji predviđa slobodno kretanje najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Mandl je naveo da će i Beograd morati da doprinese deeskalaciji umjesto eskalacije situacije.

"Vučićevo povlačenje iz pregovora je opet čin eskalacije sa njegove strane. On na to nema moralno pravo. On ima moralnu obavezu da doprinese deeskalaciji i međusobnom razumevanju. Apsolutno nema veze između ovoga i liberalizacije viza", rekao je evropski poslanik.

Mandl, koji je više puta pozivao i podržavao liberalizaciju viza za Kosovo, kaže da EU mora da održi obećanja.

"Vizna liberalizacija za građane Republike Kosovo kasni. EU mora da održi svoja obećanja. Maloj manjini vlada država članica koje blokiraju ceo proces preporučujem da se povuku iz ove blokade i dozvole građanima Kosova da putuju kao što to čine ljudi ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana. Toplo preporučujem Savjetu da o tome brzo odluči pozitivno, bez daljeg odlaganja", rekao je Mandl.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi