Očekivano

Enver Robelli, koji je poznat kao pristalica premijera Albina Kurtija, u svojoj posljednjoj objavi na Facebooku je zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD, istovremeno specijalnom izaslaniku SAD za Zapad, Gabrielu Escobaru "otkrio" vezu sa Srbijom, piše Reporteri.net.

Dok je pisao biografiju Williama Montgomeryja, posljednjeg američkog ambasadora u Jugoslaviji, koga snažno povezuje sa Srbijom, novinar Robelli kaže da mu je prije dve decenije Eskobar bio podređen.

Prema Robellijevim riječima, nakon što je napustio mjesto ambasadora 2004. godine, Montgomery je počeo da gaji bliske odnose sa sumnjivim ili kontroverznim strankama i održava prijateljstva sa kontroverznim ličnostima u regionu, kao i pohvalio Šešeljove radikale, prisustvovao je godišnjici drugog osnivanja Srpske napredne stranke, koju su predvodili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Robelli, "otkrivajući" vezu Escobar-Montgomery, kaže da je bivši ambasador Montgomery 2010. godine rekao da ubistvo Zorana Đinđića nema političku pozadinu, te da je, prema njegovim riječima, bio posvećen podjeli Bosne i Hercegovine, kao i da je bombardovanje Srbije 1999. godine nazvao greškom.

Novinar dalje dodaje da je, prema pisanju magazina "Vreme", Montgomerijeve optužbe protiv Đukanovića i Đinđića iz Beograda u Zagreb preneo američki diplomata Gabriel Eskobar.

“Svrha diskreditacije Đukanovića bila je da se spriječi raspad Jugoslavije koju čine Srbija i Crna Gora. Prije dvije decenije, Escobar je bio Montgomerijev podređeni. Sada obavlja drugu funkciju: State Departament ga je zadužio za Balkan, sa fokusom na Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu”, piše Robelli, pokušavajući tako da pronađe vezu za koju vjeruje da Eskobar ima sa Srbijom, piše Reporteri.net.

Ovo nije prvi put da eksponenti VV i Kurtijevi podređeni napadaju američke zvaničnike i povezuju ih sa Srbijom.

Tako nešto se dogodilo i 2020. godine, kada su bivšeg američkog emisara Richarda Grenella, nekada bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, zvaničnici i aktivisti Vetevendosja opisali kao osobu blisku Srbiji.

Napadima na Grenella bavio se i Kurti, koji ga je optužio da je umješan u političku krizu kroz koju prolazi Kosovo.

A ove optužbe na račun visokih američkih zvaničnika za veze sa Srbijom obično dolaze u trenutku kada premijer Albin Kurti "zagorčava" odnose sa Amerikom, kao što je posljednji slučaj, gdje se oglušio o zahtjev po pitanju registarskih tablica.