Dogovor

Premijer Albin Kurti koji boravi u zvaničnoj posjeti Estoniji izjavio je povodom preregistracije automobila na sjeveru Kosova, da je Beograd destruktivan u odnosu na mogućnost bilo kakvog kompromisa.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Estonije Kajom Kalas, optužio Beograd da je naložio Srbima da napuste kosovske institucije.

"Moj potpredsjednik Vlade je redovno i intenzivno u komunikaciji da se ovo pitanje riješi. Automobila sa nelegalnim srpskim tablicama ima 9.000, to je manje od 10 odsto automobila koje imaju Srbi na Kosovu. Ekstremna manjina unutar srpske većine odbacuje ove tablice. Imamo razliku u pristupu, počeli smo od opomene na tri nedjelje, a zatim najavili i novčane kazne. Međutim, Beograd je naredio Srbima da napuste institucije Kosova. Dajemo sve od sebe da očuvamo zakonitost i ustavnost naše zemlje i bezbjednost i mir na drugoj strani", objašnjava Kurti.

Kurti je dodao da je optimista, i ponovio da je pristup Beograda destruktivan.

"U narednim danima vidjećemo koliko ćemo biti uspješni u ovim novim pregovorima. Potreban nam je konačni dogovor za normalizaciju odnosa sa Srbijem uz konačno priznanje u centru", rekao je Kurti.