Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hysen Berisha izjavio je da vlada Albina Kurtija ne može da krene dalje bez koordinacije sa SAD, posebno po pitanju registarskih tablica i da bi trebalo da se izvini SAD, jer ih je svojim odlukama doveo u nezavidan položaj u međunarodnoj diplomatiji, prenosi Gazeta Blic.

"Vlada bi trebalo diplomatski da se izvini SAD što ih je dovela u nezavidan položaj u međunarodnoj diplomatiji, zbog tvrdoglavog stava premijera Kurtija u vezi sa njihovim zahtjevom za odlaganje roka za registarske tablice", kaže Berisha.

Kako je rekao, Kurti mora temeljno da analizira cijelu situaciju i konačno donese odluku.

"Što se tiče odlaganja roka za registarske tablice i zahtjeva međunarodnih partnera u tom pogledu, mislim da Vlada ne može da nastavi dalje bez koordinacije sa našim partnerima, posebno sa SAD", rekao je Berisha.

Berisha dodaje i činjenicu da SAD pokušavaju da pronađu alternative kako bi situacija na Kosovu bila pod kontrolom i da ne bi došlo do eskalacije na sjeveru, u suprotnom, prema njegovim riječima, ako Kurti ne odloži rok za registarske tablice, situacija će pogoršati.

"Ovaj zahtjev SAD proizilazi iz neprincipijelnog ponašanja same Vlade i sada su pokušali da nađu alternativu, preko koje mogu da drže situaciju pod kontrolom i da politički ne nanose štetu Kosovu. U suprotnom, sa rukovodstvom Vlade Kosovo će pasti u nezavidan položaj, a za to imamo upozorenja na terenu, kao što se desilo sa mitingom na sjeveru. Dakle, postoje upozorenja o mogućem pogoršanju situacije", rekao je Berisha.

Izvor: Gazeta Blic/Kosovoonline