Ostavke

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 14. novembar konsultacije sa političkim partijama o određivanju datuma za nove vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru – Severnoj Mitrovicei, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Predsednici ovih opština sa srpskom većinom, koji dolaze iz redova Srpske liste, podneli su ostavke na svoje pozicije kako bi se usprotivili olduci Vlade Kosova o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice sa onih koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

U saopštenju Predsedništva se navodi da će datum novih izbora biti određen nakon konsultacija sa političkim partijama, koje su zastupljene u Skupšini Kosova.

Zakon o lokalnim izborima na Kosovu predviđa da nakon raspuštanja Skupštine opštine (SO), uz uslov da u roku od pet dana nije podneta žalba Ustavnom sudu, vanredne lokalne izbore raspisuje predsednik Kosova.

Izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja Skupština opština a moraju održati u roku od 30 do 45 dana od raspuštanja SO.

Ostavke u kosovskim isntitucijama su podneli i poslanici u Skupštini Kosova, te Vladi.

Tako je Centralna izborna komisija Kosova u četvrtak, 10. novembra, predložila zamene za poslanike u ostavci.

Takođe, pripadnici srpske zajednice su kolektivno izašli iz pravosudnih institucija na severu, te Policje Kosova.

Takva odluka je doneta nakon što je suspendovan direktor policije za region sever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji automobila.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS kroz tri faze, odnosno predviđeno je da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Premijer Kosova je u međuvremenu pozvao pripadnike srpske zajednice da ne napuštaju institucije dok je zvanični Beograd, koji pruža podršku Srpskoj listi, podržao i izlazak iz institucija.