Nakon ostavke Srba

Više od 100 pripadnika Specijalizovane policijske jedinice Eulexa je došlo na sjever Kosova i spremni su da intervenišu u slučaju potrebe. U Eulexu kažu da nisu preuzeli policijsku odgovornost, prenosi Indeksonlajn.

Na pitanje o misiji Eulexa na sjeveru poslije ostavki srpskih policajaca u tom dijelu, zvaničnici Eulexa navode da njihova Specijalizovana policijska jedinica razvija mobilne posmatračke patrole na sjeveru Kosova radi većeg informisanja o situaciji.

"Viši policijski savjetnici Eulexa za sjever nalaze se u kompleksu Sjevernog regiona Direkcije Policije Kosova i pružaju savjete Sjevernom regionu Direkcije Policije Kosova i četiri policijske stanice pod njenom komandom u vezi sa različitim pitanjima u vezi sa obezbjeđivanjem policijske usluge", kaže se u odgovoru Eulexa za Indeksonlajn.

Osim toga, Eulexov savjetnik glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i Eulexov savjetnik predsjednika Osnovnog suda u Mitrovici pomno prate situaciju u te dvije institucije pravde zbog ostavki Srba.

"Specijalizovanu policijsku jedinicu Eulexa, koja je stacionirana u Mitrovici, čini 105 policajaca. Nekoliko timova te jedinice sprovodi mobilne nadzorne patrole na sjeveru Kosova radi boljeg informisanja Misije o situaciji. Rezervna specijalizovana jedinica policije je 8. novembra privremeno došla na Kosovo kako bi ojačala kapacitete postojeće specijalizovane policijske jedinice Eulexa", navodi se u odgovoru.

Iako je na sjeveru veliko prisustvo Eulexa, kažu da nisu preuzeli policijsku odgovornost.

Specijalizovana policijska jedinica Misije vladavine prava Evropske unije (Eulex) je drugi bezbjednosni odgovor na Kosovu, kao sastavni dio trostepenog bezbjednosnog mehanizma za reagovanje u kome je Policije Kosova prvi bezbjednosni odgovor, Eulexje drugi, dok je Kfor treći.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net