Politika

Radnica Osnovnog suda u Mitrovici tvrdi da je bila primorana da podnese ostavku nakon 20 godina radnog staža, nakon što je 5. novembra odlučeno da predstavnici srpske zajednice kolektivno napuste kosovske institucije.

Odluka je donesena na sastanku sa Goranom Rakićem, predsjednikom Srpske liste, jedine stranke kosovskih Srba koja ima predstavnike u kosovskim institucijama.

Kao razlog je navedeno "kršenje prava Srba" od strane premijera Kosova Albina Kurtija. Zatraženo je da se poništi odluka kosovskih vlasti o preregistraciji vozila sa oznakama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Takođe i da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

"Niko nema nikakav plan kako će to da se reguliše. Samo su rekli dođite da potpišete ostavke, koje smo mi morali da potpišemo. Bez obzira što oni kažu da je to svojevoljno, to uopšte nije bilo svojevoljno", svjedoči radnica Osnovnog suda u Mitrovici, koja je pristala da govori isključivo uz uslov anonimnosti.

Njen identitet je poznat redakciji Radija Slobodna Evropa (RSE).

Pravosuđe je u kosovski sistem integrisano 2017. godine na osnovu Briselskog sporazuma, postignutog u okviru dijaloga Kosova i Srbije, kojim posreduje Evropska unija (EU).

Međutim, 7. novembra srpske sudije i administrativni radnici su zvanično napustili Osnovni sud u Mitrovici.

"Oni svi kažu da ne moraš ali znaš da moraš, da si primoran, ako ne potpišeš zapaliće ti kola ili bilo šta mogu da urade sa tobom", kaže sagovornica RSE.

Policija Kosova je u posljednja dva mjeseca registrovala pet slučajeva paljenja imovine osobama koje su odlučile da KM (Kosovska Mitrovica) tablice zamjene sa RKS (Republika Kosovo), što kosovske vlasti karakterišu kao "zastrašivanje."

Posljednji slučaj paljenja vozila sa RKS tablicama na sjeveru desio se 8. novembra. Na osnovu saopštenja policije, vlasnica vozila je srpske nacionalnosti iz opštine Zvečan.

O nepravdi ne smeju javno da govore

Još jedna radnica u kosovskoj instituciji na sjeveru navodi u razgovoru za RSE da nije svojevoljno napustila radno mjesto. RSE zna njen identitet ali se ne otkriva jer je i ona insistirala na anonimnosti. Poručuje kako "svi mole Boga da se sredi situacija i da se vrate na posao."

"Zar ima neko da misli drugačije", navodi dalje.

Isto svjedoči i radnik jedne od opština na sjeveru Kosova. Podvlači da o "nepravdi" koja im je učinjena ne smeju javno da govore.

"O tome se šapuće samo, u kafani se šapuće o tome, ne ovako javno da možeš da pričaš negdje… samo sa nekim koga znaš i to da gledaš da te neko ne vidi", navodi.

Osim radnika u pravosuđu, ostavke su podneli i gradonačelnici opština Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kao i opštinski radnici, te pripadnici Policije Kosova iz srpske zajednice.

"Emotivni rastanak"

Pravnik Marko Jakšić, koji je do 7. novembra bio radnik Osnovnog suda u Mitrovici, za RSE je rekao da je odlazak bio jako emotivan, te da su u toj pravosudnoj instituciji svi sarađivali, bez obzira na etničku pripadnost.

"Zajedno smo gradili taj sud za dobrobit svih građana u ovom regionu, Albanaca, Srba ali i svih drugih", rekao je on i dodao da su "pogrešne odluke" premijera Kosova Albina Kurtija "dovele do toga da ljudi plaču kao kiša, bez obzira koje su etničke pripadnosti."

Podvukao je da će radnici suda ipak ostati prijatelji bez obzira na političku situaciju.

"Oni se međusobno nisu posvađali, nego su ono što su bili i u petak - kolege i prijatelji, tako će i da ostanu", rekao je Jakšić i dodao da vjeruje da ipak neće biti ostavljeni bez primanja.

Sa 500 eura plate na 160 pomoći iz Beograda

Svi sagovornici RSE su zabrinuti za budućnost sebe i svoje porodice, jer ne znaju kako će da prežive bez plata, te podvlače da svi imaju kredite koje ne znaju kako da vrate.

Opštinski radnik kaže da mu je i supruga radila u jednu od kosovskih institucija, pa su tako sa dvoje maloljetne djece ostali bez ikakvih primanja.

"Dešava se to da mi koji nećemo da napustimo te (kosovske) institucije, bićemo neki izdajnici. To je sramota", navodi sagovornik koji takođe insistira na anonimnosti.

"Svi imaju po dva kredita"

Radnica iz pravosudnog sistema, pak, otkriva da im je zvanični Beograd obezbjedio privremenu platu u iznosu od 20.000 dinara, što je oko 160 eura.

"Od toga prosto ne možeš da živiš, niti možeš da preživiš. Imam kredit više od 6.000 eura i ne znam kako ću sada da ga vratim. Stvarno je strašno", priča ona dalje.

Prosječna plata ovih radnika u okviru kosovskog sistema je oko 500 eura.

Zvanični Beograd je podržao izlazak Srba iz kosovskih institucija a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 7. novembra poručio da srpski narod na Kosovu neće ostati bez podrške, ali nije precizirao kakvu će konkretno podršku dobiti.

RSE se obratio Kancelariji za Kosovo sa upitom da prokomentarišu svjedočenja nekih radnika u da nisu svojevoljno izašli iż institucija, te da li će im biti nadoknađena materijalna šteta, ali odgovor do zaključenja teksta nije stigao.

RSE je pokušao da stupi u kontakt i sa Srpskom listom ali bezuspješno.

S druge strane, jedna od sagovornica RSE kaže da im je 7. novembra Srbija zatražila da se izjasne kolika su im bila primanja u kosovskom sistemu i kolika im je rata za kredit.

"Svi po dva kredita. Vjeruj plače nam se svima", navodi.

Funkcioneri Srpske liste nisu ostali bez plata

Sagovornici za novonastalu situaciju krive i političke predstavnike Srba iz redova Srpske liste, a neki od njih naglašavaju da je "njima lako da se odreknu jedne plate kada ih imaju nekoliko."

Visoki funkcioneri Srpske liste su takođe istupili iz Skupštine i Vlade Kosova ali nisu ostali bez svojih mjesečnih zarada jer imaju minimum po još jednu platu iz budžeta Srbije.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i od tada učestvuje u svim kosovskim institucijama na centralnom i lokalnom nivou.

Primjera radi predsjednik Srpske liste Goran Rakić je u martu 2022. kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio primanja od oko 1.100 eura za funkciju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Takođe, iz budžeta Srbije dobija još oko 800 eura za funkciju direktora Javnog komunalnog preduzeća "Standard" u Sjevernoj Mitrovici i za "angažovanje" na Visokoj ekonomskoj školi strukovih studija.

Tu je i Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste, koji je do sada u kosovskom sistemu bio poslanik za šta je mjesečno dobijao oko 1.800 eura.

U srpskom sistemu obavlja i funkciju šefa službe direkcije u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, te je asistent na Ekonomskom fakultetu u Sjevernoj Mitrovici. Za ove dvije funkcije dobija oko 1.500 eura platu.

Kako je došlo do izlaska Srba iz institucija?

Izlazak Srba iz kosovskih institucija je došao nakon što je smenjen direktor policije za region sjever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji automobila.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dijele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice.

Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Premijer Kosova Albin Kurti je 7. novembra rekao da bez obzira na posljednja dešavanja, rad institucija na sjeveru se nastavlja. On je naveo da su posljednjih dana povećane prijetnje i napori Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da destabilizuje situaciju na Kosovu, te da se "našim građanima upućuju pretnje kroz sejanje straha i panike."

Kurti je ranije pozvao Srbe da ne napuštaju institucije Kosova, jer na taj način, prema njegovim riječima, slabe usluge i zaštita građana.