Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci kaže da bi odluka o preregistraciji vozila trebalo da se odloži jer je Kosovo u kritičnoj fazi dijaloga, ali da ovo bude posljednje odlaganje nakon čega bi trebalo da sledi konačan dogovor, prenosi Ekonomija onlajn.

Raci traži od posrednika u dijalogu da više ne vrši pritisak po ovom pitanju, već da samo krene u realizaciju.

„Zbog novih geopolitičkih okolnosti kroz koje Evropa prolazi Kosovo mora biti razborito u svakoj akciji koju će preduzeti sada i po ovom pitanju. Ako smo odlagali nekoliko godina takvo tehničko pitanje i ako smo u kritičnoj fazi dijaloga, Kosovo bi trebalo da mu da još jednu šansu, ali posljednju jer nakon toga treba postići  bilateralni dogovor sa posrednikom Evropske unije dok SAD i EU treba da izdaju administrativno uputstvo”, kaže Raci.

Dodaje da nakon odlaganja od deset mjeseci više ne bi trebalo biti pregovora i odluka o primjeni Briselskog sporazuma o registarskim tablicama i da bi on trebao da počne sa sprovođenjem.

Istog mišljenja je i politički analitičar Arbnor Sadiku koji kaže da se vrši pritisak ne samo na Kosovo već i na Srbiju.

„Nema političkog dogovora i znate da je do sada samo deset vozila preregistrovano na sjeveru Kosova što znači da o svim pitanjima, pa i tehničkim, treba da postoji prethodni dogovor između srpske i albanske strane. Suprotno znači da će biti problema i anarhije u sjevernom dijelu Kosova“, rekao je Sadiku.

Dodaje da se pritisak vrši i na srpsku stranu.

“Za nas koji živimo na Kosovu smatramo da se pritisak vrši samo na nas, ali znate da nije mala stvar tražiti od Srbije da se Kosovo izbaci iz ustava, da se dozvoli članstvo Kosova u raznim organizacijama, rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online