Kritika EU-a

Učesnici devetog sastanka Parlamentarnog odbora EU-Kosovo za stabilizaciju-pridruživanje, koji je održan juče u Skupštini Kosova ocjenili su da je uslovljavanje vizne liberalizacije stupanjem na snagu ETIAS sistema nepravedno i nerazumno rješenje, prenosi Lajmi.

Poslanik u Evropskom parlamentu i kopredsjedavajući parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosova Romeo Frank ocjenio je da Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju i rekao da dijalog Kosova i Srbija mora da se završi obostranim priznanjem.

"Kosovo je ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju i prijedlog za viznu liberalizaciju, koji je i dalje u Savjetu treba tretirati kao hitnu stvar. Potreba za liberalizacijom viznog režima bila je veoma čvrst stav Evropskog parlamenta izražen u našim rezolucijama, ali i našim sastancima u mnogim situacijama. Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju, uvjereni smo da građani Kosova zaslužuju viznu liberalizaciju. Takođe, podstičemo nastavak dijaloga Kosova i Srbije uz uzajamno priznanje, kao osnovni i sveobuhvatni sporazum", rekao je on.

Drugi kopredsedavajući komisije, zamenica Mimoza Kusari-Lila, rekla je da je Kosovo napredovalo uprkos izazovima koje je imalo.

"Kosovo je napredovalo uprkos izazovima koje smo imali. Skupština Kosova je napredovala usvajanjem 84 zakona, od kojih su 18 međunarodni sporazumi", rekla je Kusari-Lila.

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca istakao je da su sporazumi sa EU veoma važni za Kosovo.

"Ovi sporazumi sa Evropskom unijom su veoma važni za Kosovo i potvrđuju čvrstu orijentaciju Kosova da što dublje sarađuje sa EU u narednim fazama do posljednje stanice, a to je naše punopravno članstvo u ovoj instituciji vrednosti ljudskih prava, demokratije koja je Evropska unija", rekao je on.

U ime Vlade Kosova govorio je ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi, koji je kritikovao EU zbog liberalizacije viza.

"Aplikacija ima za cilj da bude visoko na dnevnom redu, jer je Kosovo dugo zaostajalo u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana, takođe je ignorisano u procesima kroz koje je region prošao. Proces vizne liberalizacije je završen u svih ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana i sada smo jedina zemlja koja ima vizni režim. Pokušaji da se ovaj proces poveže sa ETIAS-om su nepravedni, nepravedni i nerazumni", naglasio je Krasniqi.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomasch Suniog ponovio je da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju.

"Što više Kosovo bude ispunjavalo SSP, to će biti bliže EU. Današnji sastanak je prilika da se ocjeni rad koji je urađen u svjetlu ovog sporazuma. Ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da budu konstruktivni u procesu normalizacije odnosa i bez odlaganja krenu naprijed. Važno je ispuniti i sprovesti sve preostale obaveze iz ranijih ugovora. Što se tiče liberalizma, znamo da se stav Evropske komisije nije promjenio – Kosovo je ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju. Srećan sam što je nakon glasanja za ovo ovo pitanje aktivno razmatrano tokom češkog predsjedavanja", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi