Preregistracija

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je ocenio neprihvatljivim paljenje vozila na severu Kosova koja su preregistrovana sa tablica Srbije na kosovke tablice.

Evropski šef dipolomatije izneo je ove ocene nakon susreta sa premijerom Kosova, Albinom (Aljbin) Kurtijem u četvrtak, 3. novembra.

“Razgovarao sam o situaciji na severu Kosova. Remetilačke radnje, kao što je paljenje automobila, su neprihvatljive”, objavio je na Twitteru Josep Borrell. On je pozvao sve strane na uzdržanost i da poštuju sve dogovore koji su postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Susret Borrella i Kurtija je održan u nemačkoj prestonici Berlinu, gde se održava samit u okviru Berlinskog procesa.

Na severu Kosova su u poslednjih nekoliko nedelja zabeležena četiri slučaja paljenja vozila sa tablicama RKS (Republika Kosovo) koji su vlasništvu pripadnika srpske zajednice. Kosovske vlasti su ove događaje nazvale "zastrašivanjem".

Vlada Kosova traži od lokalnih pripadnika srpske zajednice da preregistruju tablice KM (Kosovska Mitrovica) koje su nelegalne za Prištinu, a koje su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Vlada Kosova je najavila da će plan o preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) biti obavljen u tri faze u period od 1. novembra do 21. aprila.

U prvoj fazi se vozači samo opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice. Od 21. aprila 2023. će biti moguće koristiti isključivo RKS tablice.