Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti u intervjuu pozvao je vladu Kosova da odustane od primjene odluke o registarskim tablicama i da sasluša zahtjeve saveznika. On je za list Nacionale rekao da je Kosovo moćno samo kada pored sebe ima SAD.

"Mislim da je to bila potpuno nezrela akcija. Nismo u ratu zbog registarskih tablica. Nismo ni u kakvoj situaciji da ugrožavamo teritorijalni integritet ili ugrožavamo Kosovo za registarske tablice", rekao je Haliti.

On je pozvao premijera Albina Kurtija da se povuče iz ove akcije i izvini se međunarodnim partnerima.

"Ono što bi bilo dobro za premijera Kosova, Vladu Kosova, jeste da preispita svoju odluku o registarskim tablicama, a ne da se sukobljava sa Srbima", rekao je on.

Haliti je istakao da Kosovo ne može da se igra sa saveznicima, koji su ga uvijek podržavali "u procesu izgradnje države".

Prema njegovim riječima, Kosovo je moćno samo kada pored sebe ima zapadne saveznike.

"Hajde da se ne provociramo i da se ne prodajemo jako. Naša moć je sve dok smo zajedno sa našim saveznicima. Ostali su sasvim sporedni, što se tiče vojne i policijske moći" rekao je on.

Haliti je takođe pozvao kosovske institucije da budu oprezne sa Srbima na sjeveru Kosova.

"Moramo dati sve od sebe da uspostavimo normalne komunikacione odnose sa Srbima koji žive na Kosovu, jer su oni građani Kosova. A u uslovima kada udaramo u trajnoj varijanti, da ima nešto na sjeveru Kosova, govorimo protiv poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova, sami sebi pravimo probleme", rekao je on.

On je, između ostalog, rekao da Kosovo ne treba da koristi "štap" protiv Srba na sjeveru.

"Šta će biti sa njima? Hoćete li ih ubiti? Prebiti ih? Hoćete li ih kazniti? Kaznili biste ih sa 150 eura. Dobro, daj kaznu. Hoće li platiti? Hoćete li ih strpati u zatvor ako ne plate?", upitao je Haliti.

On je upozorio da odbijanje zahtjeva SAD i EU može doneti posljedice po Kosovo.

"Mnogo su nas trpeli. Trpeli su nas mnogo u još težim situacijama. Evropljani, Amerikanci i svi oni koji su tu da pomognu nama", ocjenio je Haliti.

On je istakao i da SAD nikada ranije nisu bile tako direktne prema Kosovu.

"Javno su se izjasnili. Nikada nisam čuo direktnije izjave u javnosti, koje su bile uvređene postupkom Vlade. Napravili smo još veće greške, ali ono što nam je on u četiri oka rekao je nešto drugo, ali javno nisu rekli. I to direktnije nego do sada", rekao je on.

Haliti je govorio i o francusko-njemačkom planu za konačni sporazum Kosova i Srbije, rekavši da ovaj plan otvara put Kosovu da se pridruži EU i drugim međunarodnim organizacijama.

On je ocjenio da bi sporazum bio dobar za Kosovo, ukoliko Zajednica opština sa srpskom većinom nema izvršna ovlašćenja.

"Ja sam za to da se sporazum ratifikuje u Skupštini sa ovim uslovima koje sam mu rekao. Jedini uslov je da to mora da bude ono što je i gospodin Escobar izjavio, da udruženje nema ovu izvršnu vlast",  rekao je on.

Izvor: nacionale.com/kosovoonline