Siromaštvo na Kosovu

Profesor ekonomije Musa Limani rekao je da su veliki krediti koje građani imaju u bankama posljedica ekonomske krize sa kojom se Kosovo suočava, prenosi Ekonomija onlajn.

Limani je naglasio da su kamatne stope na Kosovu više nego u regionu i da banke određuju kamate po svojoj želji.

„Proizvodni i potrošački krediti daju se pod veoma visokim kamatama, što je zapravo jedan od elemenata koji usporava i privredni razvoj i potrošnju. Komercijalne banke određuju kamate po svojoj želji“, rekao je on.

Limani je dodao da je ekonomska situacija na Kosovu teška i da je više od 60 odsto građana suočeno sa obezbjeđivanjem egzistencije.

„Privreda Kosova je u krizi, nedostaje joj proizvodnja, uvoz je izuzetno veliki. Cijene proizvoda rastu iz dana u dan, dok plate i dalje stagniraju i još su na nivou iz 2011. godine, a da ne govorimo o minimalcu. Dakle, sa ovakvom situacijom, sa ovako visokim cijenama artikala, posebno prehrambenih, ogromna većina stanovništva, preko 60 odsto ne može da se nosi sa ovom situacijom“, rekao je on.

Stručnjak za ekonomska pitanja Jakup Belaka rekao je da su krediti koje građani uzimaju uglavnom potrošački i dodao da na Kosovu banke kontrolišu Vladu.

„Krediti koje su građani uzimali od banaka posljednjih godina uglavnom su bili potrošački ili stambeni. Centralna banka treba da smanji monetarne kamate, jer su previsoke. Svi mislimo da su banke pod kontrolom Vlade, ali u ovom slučaju se dešava suprotno, banke kontrolišu Vladu ”, rekao je on.

Belaka je istakao i da veliki iznos kredita koje su građani uzeli pokazuje da se Kosovo suočava sa krizom.

„Građani uzimaju kredite za potrošnju, za izgradnju kuće i kupovinu stanova. Oni ne dobijaju kredite da ulažu u posao. Makroekonomske pokazatelje treba promeniti da bi imali naprednije javne politike, jer je u julu i avgustu veći rast novca nego ekonomski razvoj“, rekao je on.

Prema nedavnom izvještaju Centralne banke Kosova, građani duguju komercijalnim bankama 4,2 milijarde eura, dok je vrijednost depozita dostigla 5 milijardi eura.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online