Građani to konzumirali!

Inspektori su sa tržišta od početka godine do sada uklonili više od 500 tona proizvoda koji nisu ispunjavali kriterijume bezbjednosti za potrošnju, prenosi Koha.

Građani se žale da na policama nailaze na proizvode koji su vrlo blizu isteka roka trajanja.

U Agenciji za hranu i veterinu žale se na mali broj inspektora, dok u udruženju "Konzumatori” (Potrošač) kažu da se, prema mjerenjima, pregleda samo jedan odsto proizvoda.

U Agenciji za hranu i veterinu su upozorili i na to da se proizvodi ne skladište prema odgovarajućim uslovima.

Portparol te agencije Lamir Thaçi naveo je da je potrebno povećati kapacitet inspekcije.

"Naravno, imamo veliku potrebu za povećanje broja inspektora, posebno u veterinarsko-sanitarnom sektoru i čekamo da se odobre nova radna mjesta. Sa povećanjem broja inspektora povećaćemo učestalost provjera ekonomskih operatera, posebno onih operatera koji rade sa proizvodima životinjskog porijekla", rekao je Thaçi.

U udruženju "Konzumatori" kažu da su inspekcije koje se trenutno sprovode na Kosovu nedovoljno.

Aktivista i osnivač udruženja "Konzumatori" Selatin Kaçaniku rekao je da je to potvrdio i monitoring.

"U prosjeku se oko jedan odsto hrane proveri na osnovu slučajnog uzorka, a kada kažemo slučajni uzorak, zamislite na primjer u milion artikala provjeri se 10.000, to je jedan odsto. Nema kontrole 990.000 proizvoda, svašta može da se desi", rekao je Kaçaniku.

Prodaja proizvoda sa isteklim rokom trajanja zabranjena je Zakonom o zaštiti potrošača. Pored novčanih kazni, Zakon predviđa i zabranu obavljanja djelatnosti do šest mjeseci za privrednike koji prodaju takvu robu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore