Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi izjavio je da je moguće da će doći do tenzija, ako Vlada Kosova ne prihvati zahtjev SAD i EU da za još deset mjeseci odloži odluku o preregistraciji vozila na RKS tablice, prenosi Lajmi.

"Takođe vidim moguću napetu situaciju i možda će biti tenzija na sjeveru jer srpska vlada tamo usmjerava svoje ekstremiste", rekao je Ibishi.

Odluka o preregistraciji vozila je ranije odložena za mjesec dana, a Ibishi kaže da je za to vrijeme bilo neophodno postići dogovor i imati čvrst stav.

"Vrijeme kada je rok odložen trebalo je racionalnije iskoristiti za razgovore i znati da odlaganja roka više nema. Bližimo se roku, bolje je da zauzmemo čvrst stav o tome šta je zapravo postignuto u razgovorima. Dakle, dolazimo u fazu isteka roka, kada se zaista nismo pomirili ni sa međunarodnim faktorom, pa čak ni sa srpskom stranom", dodao je Ibishi.

Stručnjak za bezbjednost je dodao da treba voditi računa o situaciji i interesima Kosova i da je bolje još jednom odložiti rok nego zategnuti situaciju, ali unapred bi trebalo da budu konsultacije, posebno sa SAD, a zatim i sa međunarodnim bezbjednosnim prisustvom na Kosovu.

On je rekao i da treba da postoji određeni rok i da to ne utiče na reciprocitet.

"Ako je riječ o odlaganju, onda treba da se znaju tačno razlozi zbog kojih dolazi do odlaganja ako eventualno bude procesa bilo kakvog usaglašavanja stavova. Međutim, procjenjeno je da se ne usuđuje da se ide na uštrb definicije reciprociteta. U smislu da srpska strana pokušava da pridobije usluge nudeći druge mogućnosti, što stvara kontinuirani dualizam kakav je bio do sada. Ovaj rok treba ograničiti na normalno vrijeme", naglašava Ibishi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net