Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi istakao je da je jedan od prioriteta Kosova članstvo u Natou i izrazio zadovoljstvo što je Albanija, otvaranjem vazdušne baze u Kučovi, pokazala da je centar Alijanse u regionu, jer će to, kako ocjenjuje, povoljno uticati na Kosovo.

Ibishi naglašava da Kosovo mora proći kroz prelaznu fazu prije punopravnog članstva.

"Albanija je pokazala da je već centar Natoa u regionu nakon otvaranja vojne baze u Kučovima, i na taj način daje 'krila' i Kosovu. Kosovske snage su sve vrijeme bile pod nadzorom Natoa. Dakle, izazovi su bili brojni, jer nas četiri zemlje članice Natoa još nisu priznale. Ipak, mislim da je za nas sada glavni izazov da postanemo dio Alijanse. Mislim da će i zemlje razmotriti i odobriti fazu tranzicije, prije nego što postanemo punopravne članice", rekao je Ibishi za Abc news.

On se osvrnuo i na obeležavanje godišnjice smrti Adama Jasharija i istakao da je to važan datum za sve Albance na Kosovu.

"To je poseban praznik, ne samo za borce, već za ceo albanski narod jer je njegova smrt kulminirala nezavisnošću, što čekali smo ga vjekovima", rekao je Ibishi.

Izvor: Kosovo online/ABC news