Neuspjeh

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku izjavio je da građani na vanrednim izborima moraju da kazne vladu zbog njenog neuspjeha u svim oblastima, dok poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da Kurtijeva vlada danas treba da ode sa vlasti, prenosi Ekonomija onlajn.

Lushtaku je rekao da se pokazalo da je Pokret Samoopredjeljenje nesposoban da upravlja Kosovom i da bi zbog toga trebalo ići na izbore.

Prema njegovim riječima, nema naznaka da bi novi izbori mogli da se dese, ali tu odluku bi mogao da donese Pokret Samopredjeljenje jer se pokazao da je nesposoban u pogledu upravljanja.

"Građani moraju da kazne Samoopredjeljenje za uzaludno poverenje koje su im dali jer su tvrdili da znaju kako da upravljaju Kosovom, a ispostavilo se da je Kurtijeva vlada nesposobna", naveo je Lushtaku.

Lushtaku kaže da je PDK uvijek spremna za izbore i da vjeruje da bi Kosovu bilo bolje bez Kurtijeve vlade.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao da ne treba čekati proljeće za nove izbore jer Kurtijeva vlada treba odmah da ode sa vlasti.

Lekaj je naveo da je Alijansa za budućnost Kosova u svakom trenutku spremna za izbore.

"Ova Vlada treba da ide danas. Spremni smo u svakom trenutku da izađemo na nove izbore", rekao je Lekaj.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu smatra da je stranka Albina Kurtija pobjedila na izborima bez plana razvoja i da je najveći problem Kosova što nema strategiju.

Gërxhaliu je naveo da je Kosovu potreban plan razvoja, ali je izrazio bojazan da su izbori mnogo važniji od toga.

"Ne može biti pozitivne strategije ako nema pravilne komunikacije i konsultacija sa biznisom. Planovi se moraju analizirati, kratkoročno, srednjoročno i dugoročno. U tom pravcu smo u početnom koraku, ali se plašim da se takve strategije prave da opravdaju neuspehe u ovim godinama, a ne interes za razvoj privrede. Kosovu je potreban razvoj privatnog sektora, posebno u oblasti vladavine zakona i reda. U ekonomiji vam je potreban profesionalizam, a ne sama politička pripadnost", rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online