Potvrda

Evropska komisija potvrdila je da ostaje pri ocjeni iz 2018. godine da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve za viznu libarlizaciju i dodala da je kosovska vlast posvećena evropskom putu, prenosi Gazeta express.

"Za liberalizaciju viza, Komisija ostaje pri ocjeni iz jula 2018. godine da je Kosovo ispunilo sve standarde. Nakon što je Evropski parlament glasao za Kosovo 2019. godine, prijedlog je još uvijek na čekanju u Savjetu. Podržavamo diskusije sa tehničkim ažuriranjem naše procjene", naveli su iz Evropske komisije.

Kako se dodaje u odgovoru Evropske komisije za Gazatu express, Kosovoje posvećeno svom putu ka EU.

"Izvještaj o proširenju predstavljen 12.10.2022. potvrđuje da je Kosovo uživalo političku stabilnost tokom cijele godine i da vlasti nastavljaju da demonstriraju svoju posvećenost evropskom putu. Kosovo je u izvještajnom periodu uložilo napore da ojača demokratiju i vladavinu prava i intenziviralo borbu protiv korupcije", navodi se u odgovoru.

Naredne rasprave Radne grupe za vize Evropskog saveta biće održane 9. i 10 novembra.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je da je Kosovo dobilo instrukcije da koristi sopstvene bilateralne kanale za razgovore o novim zahtjevima.

On je napomenuo da su na sastanku 13. oktobra pokrenuta tri ključna pitanja: povezanost liberalizacije viza za Kosovo sa funkcionalizacijom ETIAS sistema, usklađivanje kosovskog viznog sistema sa viznim sistemom Evropske unije, kao i sporazum o repatrijaciji građana.

Francuska je, nakon tih događaja u Briselu, navela da se Kosovo ne tretira drugačije od drugih zemalja koje su nedavno dobile viznu liberalizaciju i precizirala da se razgovori u Briselu nastavljaju, dok je Holandija istakla da će odluka o liberalizaciji viza da biti doneta nakon izvještaja Evropske komisije i da će se o ovom pitanju raspravljati i u parlamentu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express