Politički analtičar

Politički analtičar Arton Demhasaj ocjenio je da je Kosovo uslovljeno za dobijanje vizne liberalizacije i da je posljednji uslov je dijalog sa Srbijom, prenosi portal Teve1.

Prema njegovim riječima, Kosovo je vizna liberalizacija je za Kosovo kamen spoticanja u dijalogu.

„Pitanje viza je mamac u dijalogu. U trenutku kada Kosovo na nečemu insistira, vizna liberalizacija se nudi kao mamac za dobijanje. Ako je razgraničenje bilo uslov, mi smo napravili razgraničenje, ali opet vize nisu uklonjene. Državno dostojanstvo je u pitanju. Kosovo je ispunilo najstrože kriterijume od svih zemalja koje su podnele zahtjev za ukidanje viza. I pored toga što smo pre četiri godine ispunjili te uslove, i Evropska komisija je kroz izveštaj rekla da je Kosovo detaljno ispunilo sve kriterijume, još uvijek nismo dobili pravo da putujemo", rekao je Demhasaj.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio da treba brzo pronaći rješenje za pitanje vizne liberalizacije i dodao da je Njemačka podržala Kosovo u tri strateške oblasti.

Evropska komisija je u godišnjem Izvještaju 12. oktobra o napretku potvrdila da podržava preporuku datu za ukidanje viza za Kosovo i nalaz da je država ispunila sve kriterijume.

Podsjećamo da je Kosovo i dalje jedino Zapadnom Balkanu koje još uvijek ima vizni režim.

Izvor: Teve1/Kosovoonline