Reforma vlade

Politički stručnjaci sa Kosova Fidan Ujkani i Arbnor Sadiku slažu se da bi ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz trebalo odmah da podnese ostavku, jer, kako ocjenjuju, nije ostvarila nikakve rezultate u svom radu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nismo do sada vidjeli rezultate, imamo samo ostavku ministra zdravlja, što je trebalo da se desi ranije. Latifi nije jedini koji je trebalo da napusti vladu, ima drugih ministara koji nisu dali rezultate i smatram da bi Rizvanolli, Donika Gërvalla-Schwarz i još neki ministri trebalo da odu jer su njihovi rezultati minimalni", kaže Ujkani.

Dodao je da premijer Albin Kurti treba da reformiše vladu i da neke od ministara, koji nisu dobro radili, zameni sa nekima koji su više profesionalni u tim oblastima.

Ujkani je ocjenio da se ministar odbrane Armend Mehaj izdvaja po dinamici i aktivnosti, od ostalih ministara.

"Ako govorimo o ministru za infrastrukturu, mi nemamo ni puteve, Ministarstvo unutrašnjih poslova - policija nažalost nema ni uniforme, zdravlje nam je u jadnom stanju, Ministarstvo spoljnih poslova nema priznanja, nemamo članstvo u međunarodnim organizacijama. Napravio sam malu razliku kod Ministarstva odbrane, to izgleda dinamično i liči na aktivnost koju sam izdvojio od drugih ministarstava", rekao je Ujkani.

Sadiku je ocjenio da je za zabrinjavajuće što se budžet od 700 miliona eura za kapitalne investicije ne troši, što, prema njegovim riječima, nanosi štetu ekonomiji.

"Jedan od ministara koji se zaista trudio da nešto uradi i koji ima profesionalizam je ministar kulture Hajrula Çeku. Od ostalih ministara, ministar regionalnog razvoja kao i ministar lokalne samouprave su u najboljoj mjeri realizovali svoj plan", rekao je Sadiku.

Sadiku je dodao da bi, sem Gërvalle-Schwarz i ministarka prosvete Arberie Nagavci trebalo da podnese ostavku.

"Nagavci nema rezultate, kao ni Gërvalla-Schwarz, koja se više bavi ličnim pitanjima nego lobiranjem da Kosovo dobije novo priznanje. To bi uglavnom bili oni ministri koji bi morali da prate gospodina Rifata Latifija i da podnesu ostavke na svoje funkcije zato što nisu radili posao kako treba", rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online