Vizna liberalizacija

Bivša ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj-Stubla ocjenila je da proces vizne liberalizacije definiše nefunkcionalan odnos Kosova sa Evropskom unijom kao neravnopravan i politički.

„EU često zloupotrebljava pitanja uglavnom tehničke prirode za uslovljavanje potpuno političkih procesa na Kosovu“, napisala je Haradinaj-Stubla na Facebooku nakon što je češko Predsjedništvo EU saopštilo da je neophodno da se razjasni niz pitanja u vezi sa liberalizacijom viznog režima i poslije nezvaničnih informacija da Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS).

"Ostaje mi neshvatljivo kako su sadašnje kosovske institucije podigle nadu građana, a da nisu dobro obavještene da i dalje postoje nerazjašnjena bilateralna „tehnička“ pitanja sa nekim državama članicama. Glavna strateška greška leži u činjenici da portfeljom evropskih integracija upravlja potpredsjednik Vlade koji je odgovoran za ’tehnički’ dijalog sa Srbijom. Dakle, ova Vlada svijesno dozvoljava da se jedan proces uslovljava drugim!“, napisala je ona.

Kosovo, kako je poručila, mora hitno da vrati Ministarstvo za evropske integracije i da intenzivno radi na ozbiljnoj agendi za unapređenje puta evropskih integracija.

Izvor: Kosovo Online