Zbog štrajka

Ministarstvo prosvjete je za Radio Kosova najavilo da će se nadoknada izgubljenih časova zbog štrajka vršiti prema novom kalendaru. U međuvremenu, Sindikat obrazovanja i Savjeta roditelja izrazili su protivljenje nadoknadi časova prema novom kalendaru jer je to regulirano Kolektivnim ugovorom.

Izgubljeni časovi zbog štrajka u prosvjeti će se nadoknaditi prema novom kalendaru koji je objavilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI). Saopštilo je to Ministarstvo obrazovanja u pisanom odgovoru Radiju Kosova. U odgovoru se navodi da je ministarstvo prilikom revizije školskog kalendara pomno analiziralo sve činioce, uključujući nastavne sadržaje za prvo i drugo polugodište, usklađivanje nastavnih sati i izbjegavanje preopterećenosti. Na temelju ovih analiza donesena je odluka o dopuni i izmjeni školskog kalendara. Što se tiče prijedloga da se 22 izgubljena dana nadoknadi dodavanjem 5 časova sedmično za svakog učenika, to je praktično i tehnički nemoguće ostvariti i s pedagoške i s logističke strane.

Sindikat obrazovanja pak je protiv ove odluke ministarstva. Ymer Ymeri iz ovog sindikata je za Radio Kosova kazao da se časovi izgubljeni tokom štrajka u ovom sektoru ne nadoknađuju, jer je tako regulirano Kolektivnim ugovorom.

„Ovo pitanje regulirano je Kolektivnim ugovorom koji je potpisan između MONT-a i SBASHK-a. Pododredba koja navodi da se časovi izgubljeni tokom štrajka u ovom sektoru ne zadržavaju niti nadoknađuju osim ako ne postoji poseban sporazum između obiju strana. Ministarstvo obrazovanja nije niti razgovaralo niti pozvalo SBASHK na bilo kakve konsultacije radi postizanja bilo kakvog dogovora. Sve dok nema takvog dogovora, smatramo da je odluka o nadoknadi časova nevažeća", rekao je Ymeri.

Također, Savjet roditelja Kosova izjasnio se protiv nadoknade časova subotom. Predsjednik Savjeta Jeton Demi je u odgovoru za Radio Kosovo rekao da su se roditelji jednoglasno izjasnili protiv nadoknade časova jer to uzrokuje poremećaj u planiranju porodice i drugim aktivnostima.

 „Subote su zakonski dani odmora, održavanje nastave subotom ometa proces učenja tokom ostalih dana u sedmici. One također ometaju izvannastavne aktivnosti djece. Također, velika većina roditelja bila je protiv nadoknade časova subotom i mi nastavljamo ostati pri tom stavu", rekao je Demi.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da su tokom jednomjesečnog štrajka izgubljena ukupno 22 nastavna dana, odnosno oko 12 posto dana školske godine.