Ima pomaka, ali...

Bivši zamjenik ministra za integracije Taulant Kryeziu izjavio je da je Kosovo još uvijek daleko na svom putu ka Evropskoj uniji, uprkos Godišnjem izvještaju Evropske komisije koji pominje mnoge pozitivne aspekte, prenosi Koha.

"Izvještaj odražava da postoji politička stabilnost, da postoji vlada koja ima pravi legitimitet. I dalje se pominje da smo u borbi protiv kriminala i korupcije u ranoj fazi, ali ima pomaka. Ideja o reformi pravosudnog sistema, uključujući proveru, pominje se u pozitivnom smislu. Još smo daleko od našeg puta u Evropsku uniju. Očekivanja i želje svih onih koji su bili za veliku promjenu ne dostižu nivoe predvidljivosti. Vidi se da postoji napor, ali to nije dovoljno samo sa voljom bez stručnosti da se unaprede reforme, za koje se Kurti obavezao na izborima", rekao je Kryeziu.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da postoji konsenzus političkih partija na Kosovu u odnosu prema Srbiji.

"Skupština ostaje forum gdje treba dati više transparentnosti dijalogu. Ključ ovog procesa je transparentnost, jer je transparentnost konsenzus. Nijedna većina ne može sama da završi dijalog Kosova i Srbije", rekao je Kryeziu na KTV.

Povodom pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma i rješenja za Zajednicu srpskih opština, Kryeziu je rekao da Kosovo treba da razgovara sa međunarodnim prijateljima o ZSO, ali je naglasio da Kosovo ne sme da dozvoli onu ZSO koju je srušio Ustavni sud.

On je naveo da je komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhely pokušao juče da bude oprezan prema Srbiji kada je predstavljao izvještaj Evropske komisije o zemljama Zapadnog Balkana i da Evropska unija uvijek oprezno pristupa Srbiji zbog uticaja koji ona može da ima u regionu.

"Srbija je faktor koji stvara stabilnost i nestabilnost na Zapadnom Balkanu, ima uticaja u Bosni i Hercegovini svojevrsni je agent Rusije", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore