Ministar spoljnih poslova Austrije

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg izrazio je optimizam da će se liberalizacija viza za građane Kosova desiti u bliskoj budućnosti, prenosi Teve1.

Schallenberg je, poslije sastanka koji je u Beču imao sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz rekao da je Austrija uvijek podržavala Kosovo, čak i prije rata na Kosovu.

"Sve balkanske države pripadaju EU. Nadam se da će za kratko vrijeme doći do vizne liberalizacije za Kosovo", rekao je on i dodao da se nada će za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije postojati spremnost na kompromis.

Donika Gërvalla-Schwarz je zahvalila Austriji na podršci Kosovu.

"Više od 90 odsto stanovnika Kosova podržava put u EU i NATO, mi smo Evropljani. Austrija je dobrodošla na Kosovo, željela bih da vas pozovem da dođete i da investirate na Kosovu", rekla je ona.

Gërvalla-Schwarz je navela da je bilo pokušaja da se nastavi regulisanje odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom, ali da to nije uspjelo. Prema njenim riječima, Srbija je uputila prijetnje Kosovu.

"Srbija je približila granici svoju vojsku. Na granici je bio i ruski ambasador koji je obišao srpsku vojsku, ova situacija je prevaziđena uz pomoć NATO-a", rekla je ona.

Izvor: Kosovo online/Teve1