Degradacija životne sredine

Oko 100 objekata na Brezovici u vlasništvu političara, privrednika, te ostalih građana Kosova, zaplenjeno je 11. oktobra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maloku.

Brezovica se nalazi na teritoriji opštine Štrpce, jedne od šest opština sa većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti južno od reke Ibar, i deo je Nacionalnog parka Šara, na jugu Kosova.

Do zaplene je došlo na osnovu naloga Državnog tužilaštva a nakon izveštaja Uprave za istraživanje teških krivičnih dela u Prištini, Kosovske katastarske agencije i Kosovske agencije za zaštitu životne sredine. Ove institucije su, nakon provere izgrađenih objekata na Brezovici, procenile da je oko 100 objekata izgrađeno mimo Zakona o Nacionalnom parku "Šara" i prostornog plana tog parka.

Tužilaštvo navodi da su objekti izgrađeni jer je došlo do zloupotrebe položaja pojedinaca, odnosno da su se građevinske dozvole izdavale mimo zakona, da je bilo primanja ili davanja mita, što je rezultiralo degradacijom životne sredine.

Tužilac Maloku ukazuje da su svi zaplenjeni objekti bili nelegalno izgrađeni u zoni dva u Nacionalnom parku "Šara", odnosno na Brezovici, te da su oni privremeno oduzeti vlasnicima.

Maloku, inače tužilac u predmetu Brezovica, tvrdi da u tom delu nije dozvoljena gradnja.

"Radi se uglavnom o vikendicama ili vilama. Zaplenjen je i jedan hotel. Videćemo u narednim danima šta ćemo sa hotelima koji se nalaze u trećoj zoni (Nacionalnog parka 'Šara')", kaže Maloku.

Prema zakonu o Nacionalnom parku Šara, ovo područje se deli na tri zone. Prva zona je pod strogom zaštitom, gde je zabranjena bilo kakva gradnja, dok je u drugoj zoni dozvoljen ekoturizam, tradicionalna poljoprivreda i delatnosti koje nisu u suprotnosti sa ciljevima zaštite Nacionalnog parka.

Samo mesto pod nazivom Brezovica spada u treću zonu, koja obuhvata teritoriju na kojoj je dozvoljena izgradnja, reizgradnja, zaštita tradicionalnih objekata i rekreacija, turizam.

Tužilac Maloku navodi da u ovom trenutku ne može javno da objavi imena osoba kojima je oduzeta imovina, odnosno da će tužilaštvo imena objaviti nakon što se oni sami izjasne da su vlasnici zaplenjenih objekata.

Akcija pod nazivom "Brezovica" pokrenuta je u decembru 2021. Do sada je uhapšeno na desetine osoba, uključujući bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, te službenike Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.

Nikolić, koji je visoki funkcioner vodeće partije kosovskih Srba, Srpske liste, tereti se za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je, kroz izdavanje nelegalnih dozvola za gradnju, stekao preko milion eura.

Maloku navodi da je istraga u slučaju Brezovica i dalje u toku, te da će u narednih godinu dana biti prosleđena sudovima.