Danas svi gubimo

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku optužio je Vladu Kosova da je blokirala privredu i kapitalne investicije, da je odgovorna za tešku ekonomsku krizu i za to što radnici napuštaju Kosovo.

"Danas svi gubimo. Država je blokirala privredu i kapitalne investicije; preduzeća su ovde u nevolji; a radnici – naši ljudi – na gubitku su zbog toga", naveo je Abdixhiku na Facebooku nakon posjete porodičnom preduzeću u Peći, dan nakon što je premijer Albin Kurti govorio o novim radnim mjestima i povećanju stranih direktnih investicija.

On je ocjenio da je odlazak radnika sa Kosova društveni problem, kao i da u uslovima teške ekonomske krize nema svaki biznis mogućnost da poveća plate.

"Naš ekonomski razvoj se postiže samo kada država radi – za i sa – privatnim sektorom, i za i sa radnicima koje ima. Kada država ne podržava svoje ljude - biznise koje ima - oni nemaju načina da izdržavaju ni svoje radnike. U ovom destruktivnom ciklusu svi gubimo", poručio je Abdixhiku.

On je naveo da je sa vlasnikom privatnog preduzeća u industriji namještaja, koje zapošljava 60 radnika, a više od 90 odsto proizvodnje izvozi u Evropu, razgovarao o izazovima sa kojima se suočava njegov biznis.

"Redovno snabdjevanje energijom, nepravedna procjena robe koja se uvozi, nepogodno radno vrijeme i carine su neka od pitanja o kojima smo razgovarali. Njihovi problemi danas ne dobijaju ni odgovore ni institucionalne tretmane, jer danas sa privrednicima nema ko da razgovara", kaže Abdixhiku.

Abdixhiku je preneo da mu je vlasnik tog preduzeća rekao da zbog visokih plata u njegovoj firmi nijedan radnik nije napustio posao i ocjenio da je to lekcija i za druge poslovne ljude.

"LDK sluša danas. Mi ćemo sutra, sa najprofesionalnijim i najboljim ljudima, obezbjediti neophodna rješenja za njih, njihove radnike i za samu državu", zaključio je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online