Rekreacija!

Analitičar Arbnor Sadiku kaže da česte posjete premijera Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani inostranstvu nisu donele nikakve rezultate u smislu novih priznanja Kosova ili vizne liberalizacije već su bile više rekreativne, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da je vrijeme da institucionalni lideri ojačaju saradnju.

"Zapravo, bilo je više od nekoliko posjeta različitim zemljama svijeta i Evrope, ali kao što znate, nije bilo nikakvog konkretnog rezultata u smislu novog priznanja Kosova ili produbljivanja saradnje između Kosova i zemalja u regionu ili čak one iz EU. Kao što takođe znate, bilo je dosta ljubaznih poseta, učešća na nekoliko sahrana raznih državnika poput one u Japanu i uprkos činjenici da je Kosovo u izuzetno lošoj socijalnoj situaciji, stoga je krajnje vrijeme da se koordinacija institucionalni rukovodioci da budu veći i da ojačaju lobiranje kao što je bilo poslije nezavisnosti Kosova, posebno u SAD i glavnim zemljama EU, poput Njemačke i Francuske", rekao je on.

Sadiku je rekao da bi izostanak viza za Kosovo trebalo da bude prilično zabrinjavajuća za šefove država, s obzirom da je Kosovo najizolovanija zemlja na Balkanu.On je dodao da institucije treba da koordiniraju aktivnosti na obezbjeđivanju priznanja pet zemalja EU.

"Pored nepriznavanja, Kosovo još uvijek nema viznu liberalizaciju, ono je najizolovanija zemlja na Zapadnom Balkanu i to bi trebalo da zabrinjava čelnike institucija jer je to prilično problematično za građane, odlazak u ambasade, čekanje satima da se kompletira dokumentacija, da se dobije viza je zaista zabrinjavajuće i krajnje je vrijeme da se svi čelnici institucija koordinišu sa svojim političkim ovlašćenjima i moćima odlučivanja kako bi bolje predstavljali Kosovo u međunarodnim forumima i obezbjedili neko priznanje", rekao je Sadiku.

Analitičar Fidan Ukaj smatra da je posljednja poseta premijera Albina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama bila rekreativna jer, prema njegovim riječima, Kosovo ovom posjetom nije dobilo ništa.

"U prošlosti smo imali kritike opozicije da institucionalne lidere ne pozivaju svjetski lideri i da nisu posjetili različite zemlje poput EU i SAD, a čuli smo i čuvenu izjavu premijera Kurtija koji je rekao da će otići u dugoročnu posjetu SAD. Njegova posjeta se desila, Kurti je bio u SAD, ali se na kraju ove posjete videlo da je to rekreativna posjeta, jer nismo dobili ništa od te posjete", rekao je Ukaj.

Dodao je da su posjete predsednice Vjose Osmani dale minimalne rezultate. Čak i prema njegovim riječima, ove posjete su bile više za javnost kako bi se pokazalo da se rukovodioci institucija sastaju sa stranim liderima. On je rekao i da su i premijer i predsjednica, umjesto da sarađuju na socijalnim pitanjima sa opozicijom, to pretvorili u unutrašnji rat, nanevši veliku štetu Kosovu.

"Predsjednica je imala nekoliko posjeta različitim zemljama svijeta, ali, kako se čini, rezultati su i dalje minimalni, da ne kažemo na nuli, jer to treba prevesti u rezultate, bilo u apsorpciji investicija, bilo u članstvu ili u različitim organizacijama koje su veoma važne za Kosovo, ili čak sa novim poznanstvima", kaže on.

Dodaje da premijer ili predsjednica, umjesto da ponude opoziciji saradnju na nacionalnim pitanjima, oni su to pretvorili u unutrašnji rat, koji nanosi najveću štetu Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online