Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da su preduzeti koraci da se poveća dijalog sa srpskom zajednicom i drugim nevećinskim zajednicama na Kosovu, prenosi Koha.

"Preduzeli smo korake da povećamo dijalog sa srpskom zajednicom i drugim nevećinskim zajednicama kako bismo ih integrisali kao punopravne i ravnopravne građane naše zemlje. Prava naših manjina su zaštićena i biće i dalje. Kažemo da je jednakost za sve neophodna da bismo imali zdravu demokratiju", rekao je Kurti.

Kurti je to izjavio na prijemu za članove Komiteta za civilne aspekte upravljanja krizama na Kosovu, koji su organizovali Euleks i Ambasada Češke.

"Vlada i narod Kosova vjeruju u EU i mislimo da EU treba da ima velike ambicije za Zapadni Balkan i za sebe. Evropska Unija mora da napreduje, svi moramo da zaštitimo EU i Evropska Unija mora da se širi", rekao je Kurti na ovom prijemu.

Kurti je rekao da je njegova vlada postigla u pogledu vladavine prava, navodeći kao primjer da je razbijeno 68 kriminalnih grupa i zapljenjeno 1,7 tona ilegalne droge, prenosi Lajmi.

"Prošle godine smo napredovali 17 mjesta na Indeksu percepcije korupcije Transparency International-a i još 17 mjesta na Svjetskom indeksu slobode štampe Reportera bez granica. Mi smo broj jedan u regionu u pogledu vladavine prava prema Svjetskom projektu pravde. Sproveli smo i oko 800 policijskih operacija protiv privrednog kriminala i korupcije“, rekao je Kurti.

On je rekao i da je Kosovo imalo izuzetan ekonomski rast.

"Prošlu godinu smo završili sa privrednim rastom od 10,7 odsto. I ove godine, u prvom kvartalu, imali smo rast BDP-a od 4,9 odsto. U isto vrijeme, obezbjedili smo da prosperitet naše zemlje bude široko podjeljen među našim stanovništvom. Između ostalih inicijativa, izdvojili smo subvencije za mlade majke i djecu i povećali penzije za 11 odsto, uključujući penzije za invalide za 33 odsto”, rekao je Kurti.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu, kao i opozicija, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vrijeme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da je novi izvještaj Svjetske banke potvrdio njegov stav da je Kurtijeva vlada upropastila ekonomiju na Kosovu i dodao da zbog toga najviše ispaštaju građani.

Krasniqi je na Facebooku istakao da se Kosovo suočava sa najvećom ekonomskom krizom.

"Nedostatak investicija, usporen privredni rast, rekordna inflacija od preko 20 odsto za prehrambene proizvode i mnogi drugi promašaji su evidentni u ovom izveštaju", naveo je Krasniqi.

Takođe, na Kosovu je školska godina počela sa mjesec dana zakašnjenja zbog štrajka prosvetnih radnika koji traže linearno povećanje zarada od 100 eura na mjesečnom nivou.

Istovremeno, ugledni univerzitetski profesor i politički analitičar Milazim Krasniqi govoreći o aktuelnoj krizi sa štrajkom prosvetara na Kosovu, naglasio je da Kurtijevi postupci imaju političku pozadinu.

"Kurti želi da pobjedi sve one grupe koje je okarakterisao kao 'PAN grupe' i objavio je neku vrstu rata mnogima, kao što su zdravstveni radnici, nastavnici, veterani", rekao je Krasniqi.

Nema saglasnosti analitičara ni oko Kurtijevog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Neriješenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Izvor: Koha/Lajmi/Kosovoonline