Optimizam

Zamjenik predsjednika Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Skender Sadiku izjavio je da je politika ta koja svojom retorikom izaziva zabunu među građanima ali da je trenutna situacija bezbjedna, prenosu Reporteri.

Sadiku je izrazio optimizam da je konačni sporazum Kosova i Srbije blizu i da se u tom procesu odbrojavaju posljednji minuti.

"Umorni smo od problema, velikih nevolja, koji su se umješali u svakodnevni život i sve zajednice već čekaju da se postigne sporazum jer su obe zajednice, i Srbi i Albanci umorni od događaja koji se dešavaju na sjeveru", rekao je on.

Govoreći o bezbjednosti, Sadiku je rekao da je Policija Kosova i povećan broj vojnika Kfora stvaraju dodatnu sigurnost za građane.

On je rekao da Srbi slobodno posjećuju južni dio Mitrovice, a da se u sjevernom dijelu slobodno govori albanski jezik. Prema njegovim riječima, dugo je bilo nemoguće vidjeti automobile sa RKS tablicama na sjeveru, ali da sada, kako kaže, ima "pozitivnih pomaka".

"Umorni smo i moramo da se vratimo normalnim stvarima. Nema više problema na terenu i postoji slobodno kretanje", rekao je Sadiku na KTV.

On je rekao da građani na sjeveru imaju suštinske potrebe za intervencijom države u infrastrukturi, zdravstvu i obrazovanju.

"Bezbjednost je na nivou, ali politika nije. Nadam se da će sve ostati na riječima da ne bi djelovali na terenu. Treba da se bavimo velikim pitanjima za nas, ali banalnim za druge. Srpska lista je dio Vlade. Goran Rakić je ministar", rekao je on.

On je na kraju razgovora pozvao predsjednicu i premijera Kosova Vjosu Osmani i Albina Kurtija da posete Sjevernu Mitrovicu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri