Postoje parametri

Bivši predsjednik Ustavnog suda i univerzitetski profesor Enver Hasani izjavio je da štrajkači ne mogu biti disciplinski kažnjeni jer međunarodni standardi tako nešto ne dozvoljavaju, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, parametri po kojima se ocjenjuje štrajk i šta vlast može, a šta ne može i šta štrajkač može, ograničeni su i procjenjuju se u određenim okolnostima.

Govoreći o ustavno-pravnom aspektu štrajka, Hasani je rekao da je Kosovo jedino u regionu koje garantuje sindikalno organizovanje, ali ne govori o pravu na štrajk.

Hasani je na KTV rekao da nema štrajka koji nije politički, uprkos tome što ima za cilj ostvarivanje radničkih prava, jer ona kao takva funkcionišu već dugi niz godina u mnogim zemljama i treba izabrati sredstva.

Trenutno na Kosovu štrajkuju zaposleni u prosveti i dio javnih službenika. Vlada Kosova upozorila je da će štrajkačima obustaviti plate na osnovu zakona.

Hasani je, međutim, rekao da stranke treba da slijede zakonske puteve ili druge mehanizme jer politika ne može da ocjenjuje međunarodne standarde za štrajkove.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore