Specijalni sud

Zastupnik žrtava u slučaju Saliha Mustafe pred Specijalnim sudom daje završnu riječ, a kako je izneto, ono što je 1. aprila 1999. godine učinjeno nekim ljudima u Zlašu predstavlja kršenje ljudskih prava, prenosi Klan Kosova.

"To je bio nehuman napad na žrtve, napad na ljudski identitet, nanošenjem velikih povreda, što je učinilo da se oni osjećaju gore od životinja. Ovo je nateralo neke od njih da požele da umru", naveo je zastupnik žrtava.

Kako je dodato, počinjenim aktima torture naneseni su veliki fizički i psihički bol. To su potvrdili, rečeno je, i stručnjaci koji su naveli da ima mnogo znakova i povreda koje su posljedica nasilja koje je nad njima počinjeno.

Dokazano je, navedeno je, da i dalje pate od posttraumatskog stresa i da žive sa strašnim snovima i sjećanjima.

"Nema sumnje da iskustva nehumanog postupanja prema žrtvama nisu izmišljena, već su vezana za stvarne i inkriminišuće događaje, optuženi je jedan od odgovornih", rekao je zastupnik žrtava.

Mustafa je optužen za proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i  ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu.

U optužnici se navodi da su u periodu od približno 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. godine, u zatočeničkom kompleksu u Zlašu počinjena krivična dela proizvoljnog zatvaranja, okrutnog postupanja i mučenja nad najmanje šest osoba, kao i da je na toj lokaciji ubijen jedan zatočenik.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova