Ekspert za evropske integracije

Ekspert za evropske integracije Avni Mazreku govoreći o posjetama međunarodnih diplomata Kosovu, naveo je da ne vidi "da su Njemačka i Francuska zainteresovane za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije", prenosi Ekonomija onlajn.

On kaže da se u tom pogledu kao najzainteresovanije vidi Sjedinjene Američke Države.   

"Ne znam da li bih ovaj interes Francuske i Njemačke u procesu dijaloga Kosovo-Srbija mogao da kvalifikujem sa prethodnim periodima. Za ovaj proces imamo interes i bivše kancelarke Merkel, kada je pozvala lidere na forume u kontekstu guranja berlinske agende. Mislim da vidim samo konzistentan stav za rješenje od Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Mazreku.

Mazreku je izjavio da pet država članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova drže Kosovo kao taoca kada je riječ o njegovom članstvu u EU.

"Što je još gore po nas, mnoge zemlje članice EU koje članstvo Kosova u Evropskoj uniji drže kao taoca, odnosno tih pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, vezuju pitanje priznanja sa svoje strane sa samim priznanjem od strane Srbije, samim tim to postaje prepreka da proširimo Evropu i svijesno postanemo pristalice srpske politike osporavanja suvereniteta Kosova", kaže Mazreku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online