Odluka na snazi 30 dana

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova (MIPT) odlučilo je da maksimalna dozvoljena veleprodajna marža bude dva centa po litru naftnih derivata, a da maksimalno dozvoljena maloprodajna cijena bude 12 centi više od veleprodajne cijene po litru dizela.

U obrazloženju ove odluke se navodi da je MIPT pratio tržište i cijene nabavke iz uvoza. Na osnovu izvještaja Tržišne inspekcije utvrđeno je neslaganje cijena na Kosovu u odnosu na kretanja na svjetskim tržištima, što je bio povod da se usklade cijene i uvedu ograničenja.

Ova odluka biće na snazi 30 dana.

Danas na Kosovu litar dizela košta do 1,80 eura, a litar benzina do 1,50 eura.

Vlada Kosova je u junu donela odluku da se svaka 24 sata određuje najviša cijena za naftne derivate, a primjena te odluke je obustavljena sredinom jula.

Inače, na sjednici 24. avgusta jednoglasno je usvojena dopuna/izmjena administrativnog uputstva za regulisanje cijena naftnih derivata.

Obrazloženje za ovo uputstvo dao je premijer Albin Kurti, na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

On je pojasnio da će ponovo postojati gornja granica cijene nafte, dok je upozorio da će biti postavljena i gornja granica za osnovne prehrambene proizvode.

„Danas smo imali i odluku u vezi sa gornjom cijenom nafte, ali i profitnom maržom trgovaca na malo i veliko. Dakle, želimo i da zaštitimo potrošača od poskupljenja nafte, ali u isto vrijeme želimo i da zadržimo konkurentnost. Imamo i zakonodavnu inicijativu za osnovne cijene koje bi trebalo da imaju plafon, što se tiče osnovnih prehrambenih proizvoda“, izjavio je Kurti.