Skeptični smo...

Predsjednik Koordinacionog savjeta za nestale Ahmet Grajçevci rekao je da ne vjeruje da će u Briselskom dijalogu biti postignut sporazum o nestalima, prenosi Koha.

Po mišljenju Grajçevci ja nijedna vlada nije uradila dovoljno za rasvjetljavanje sudbine nestalih, bez čega, po njegovoj ocjeni ne može da dođe do konačnog dogovora u dijalogu.

"Ne može se postići konačan dogovor bez razjašnjenja sudbine nestalih. Skeptični smo da će se nešto postići, gledajući čelnike srpskih institucija, koji prete svjedocima za priče o grobljima", rekao je Grajçevci.

Grajçevci je naveo da međunarodna zajednica tzreba da izvrši pritisak na Srbiju da otvori svoje vojne arhive.

"Srbija ima sve identifikovano u svojim arhivama. Ne vjerujem da će nam dati pristup arhivama", dodao je Grajçevci.

Grajçevci je naglasio da mu je premijer Albin Kurti obećao da će Institut za ratne zločine biti ponovo aktiviran, ali da tako nešto još uvijek nije urađeno.

"Vlada nam je obećala da će institut biti ponovo aktiviran u junu, ali čini mi se da je zaboravila. Nadam se da ćemo po povratku iz Brisela ponovo razgovarati o tome kada će Institut, koji je neophodan, ponovo biti aktiviran", rekao je Grajçevci i.

Kako kaže nijedna Vlada Kosova nikada nije ispunila zahtjeve porodica nestalih.

"Zahtjevi članova porodice su brojni, nijedan nije ispunjen. Penzije članovima porodica nisu realizovane. Tražili smo povećanje broja policajaca za istraživanje ratnih zločina. Koliko ovo košta državu, nas uopšte ne zanima, brinemo se da počinioci zločina budu kažnjeni. Tražili smo spomen obilježje. Nijedna vlada nije dala svoj doprinos", naveo je Grajçevci.

Grajçevci je rekao i da će Kosovu biti teško da podnese tužbu za genocid protiv Srbije.

"Kurti je dobro razmislio o tome, da Srbiju treba tužiti za zločin i genocid, za ratnu štetu. Ali da li smo potpuno spremni za sve ovo? Ne možemo da tužimo Srbiju dio po dio. Problem je u dokumentima. Lideri nisu bili zainteresovani da pomognu ovom procesu. Nije se radilo u ckelini kako bi trebalo, jer nisu izdvojena sredstva, nisu organizovali posao kako treba, nijedna vlada", zaključio je Grajçevci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore